Senternovem


20-11-2008 | Gemeente Giessenlanden wint klimaatprijs

De gemeente Giessenlanden heeft de landelijke klimaattrofee voor gemeenten gewonnen. Wethouder Buddingh van ruimtelijke ordening neemt de prijs in ontvangst. De gemeente krijgt de prijs vanwege het nieuwbouwproject "Nieuwe Wetering" in Noordeloos, waar 28 energiezuinige woningen gebouwd zijn. Het is voor het eerst dat een kleinere gemeente de trofee in ontvangst mag nemen. De prijs is in het leven geroepen door SenterNovem, die namens het ministerie van VROM gemeentelijk klimaatbeleid stimuleert.

Klimaatmonument 1 De 28 woningen van de Nieuwe Wetering verbruiken 10% minder energie ten opzichte van standaard nieuwbouwwoningen. Daarvoor worden vooruitstrevende technieken gebruikt zoals een warmte terugwinsysteem voor douchewater waardoor de bewoners 50% energiezuiniger douchen. Bovendien wordt er gewerkt met energiezuinige verwarming door koude en warmte opslag en warmtepomptechnologie.

"Met het Nieuwe Wetering project laat Giessenlanden zien dat ook de kleinere gemeenten substantiële stappen kunnen maken in het klimaatbeleid", aldus Reinier Gerrits van SenterNovem. "Wij moedigen álle gemeenten aan -groot en klein- om werk te maken van het klimaatbeleid".

Het is de zesde keer dat de klimaattrofee wordt uitgereikt. Vorige winnaars waren steden als Lelystad, Apeldoorn en Amsterdam Noord. De Klimaattrofee is een manshoog metalen beeld van een smeltende wereld. Het beeld zal tot de zomer 2009 in Giessenlanden blijven. Daarna zoekt SenterNovem een andere voorbeeldgemeente.