Senternovem


20-11-2008 | Bedrijven grijpen hun kansen in de tweede tender voor Internationale Innovatieprojecten (SI2)

De belangstelling van bedrijven voor de tweede tender van de SI2 regeling was groot. In totaal zijn 29 projecten door de Adviescommissie beoordeeld. Onder de aanvragende partijen vinden we zowel multinationals als MKB bedrijven en de aanvragers zijn werkzaam in diverse sectoren. De Adviescommissie was onder de indruk van de kwaliteit van de ingediende projecten en heeft aangegeven dat zij graag meer goede projecten had gehonoreerd indien het budget dit had toegelaten. Met het beschikbare budget van 6 miljoen euro konden slechts de zeven allerbeste projecten worden gehonoreerd.

"Het project "FRET technology for diagnosis and classification of malignancies" ingediend door het bedrijf Dynomics B.V. is in de rangschikking als beste project beoordeeld. In het project wordt door de Nederlandse partijen Dynomics B.V., Erasmus MC (prof. dr. J.J.M. van Dongen) en partners uit Spanje en Denemarken op basis van de gepatenteerde FRET technologie een nieuwe methode ontwikkeld waarmee kanker-specifieke fusie-eiwitten in individuele cellen kunnen worden geanalyseerd.
Naast de mogelijkheid om met deze analyse de kankercellen bij diagnose sneller en nauwkeuriger te kunnen classificeren, moet de nieuwe methode het ook mogelijk maken om met grote gevoeligheid individuele kankercellen op te sporen.
Dit laatste is van groot belang om de verdwijningsnelheid van de kankercellen tijdens de behandeling nauwkeurig te kunnen meten en daarmee de in vivo effectiviteit van de behandeling te kunnen vaststellen. Hiermee zal de nieuwe technologie bijdragen aan "individualized medicine".

Prof. dr. J.J.M. van Dongen : "De SI2 regeling van SenterNovem is voor het FRET project een heel passend instrument gebleken, omdat de regeling precies aansluit bij de behoeften van een klein innovatief bedrijf als Dynomics, dat juist afhankelijk is van samenwerking met partners uit verschillende landen. "

In januari van het volgend jaar zal de nieuwe regeling worden gepubliceerd op basis waarvan bedrijven kunnen worden ondersteund bij internationale onderzoeks- en ontwikkeltrajecten. Nadere informatie over data en budgetten worden zodra beschikbaar gepubliceerd op http://www.senternovem.nl/internationaal_innoveren/index.asp of bel naar 070-373 5311.