Gemeente Veenendaal


Herindelingsontwerp Valleigebied

B&W Veenendaal tegen herindelingsontwerp Valleigebied

Â

Krachtenbundeling Veenendaal, Renswoude en Rhenen logischer

Â

VEENENDAAL - Burgemeester en wethouders van Veenendaal hebben zich uitgesproken tegen het herindelingsontwerp van de interprovinciale commissie van Utrecht en Gelderland voor het Valleigebied. Dat voorziet in de samenvoeging van de gemeenten Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg tot één nieuwe gemeente.

B&W van Veenendaal geloven niet dat een dergelijke gemeente met 25.000 inwoners groot genoeg is om de toevloed aan taken die op gemeenten afkomen te kunnen uitvoeren. Over een jaar of tien zou er dan een nieuwe herindeling nodig zijn.

'Een beter alternatief om de bestuurskracht in Zuidoost Utrecht duurzaam te vergroten, zou een intensieve samenwerking van de gemeenten Veenendaal, Renswoude en Rhenen zijn, in welke vorm dan ook', stelt burgemeester Elzenga. 'Samen hebben we circa 90.000 inwoners. De drie gemeenten werken ook nu al op tal van terreinen, en naar ieders tevredenheid, samen. Een gemeente die wordt gevormd uit Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg doorkruist de mogelijkheid van een intensieve samenwerking tussen Veenendaal, Renswoude en Rhenen.'

Â

Als de verdere decentralisatie van taken van hogere overheden naar gemeenten doorzet, maakt dat schaalvergroting van gemeenten als Renswoude (circa 4.500 inwoners) en Rhenen (ruim 18.500 inwoners) noodzakelijk. Het college van Veenendaal vindt het dan logischer dat deze drie gemeenten hun krachten bundelen.

Deze gemeenten hebben al een langere samenwerkingstraditie, onder andere in het Streekverband Zuidoost Utrecht en het Bestuurlijk Platform Zuidoost Utrecht. Veenendaal werkt verder nauw samen met Rhenen in het regionaal stedelijk netwerk WERV.

Totdat de noodzaak van opschaling zich echt aandient, kan Renswoude de uitvoering van die taken waartoe ze zelf niet in staat is laten uitvoeren door Veenendaal. Veenendaal heeft zich hier - desgevraagd door Renswoude - al positief over uitgesproken en staat open voor die nauwe samenwerking.

Â
De gemeenteraad van Veenendaal spreekt zich op 17 december uit over dit voorstel.