Nieuw-Vlaamse Alliantie


Imams moeten islamopleiding volgen (20/11/08)

Ondanks de algemene vraag blijkt de oprichting van een imamopleiding nog niet voor morgen. Voor islamleerkrachten komt er wel een vormingsaanbod. Dat blijkt uit de haalbaarheidsstudie van het Centrum voor Migratie en Interculturele Studies (CeMIS) van de Universiteit Antwerpen in opdracht van Vlaams minister Frank Vandenbroucke. Vlaams parlementslid Gino De Craemer (N-VA) pleit ervoor om imams, in afwachting van een volwaardige imamopleiding, alvast te verplichten om deze islamopleiding te volgen.

De vraag naar een basisopleiding voor imams was er al vanaf de erkenning van de islamitische eredienst in 1974. Sindsdien komt het dossier op geregelde tijdstippen opnieuw op tafel, maar zonder enige vooruitgang. De haalbaarheidsstudie leert dat de uitbouw van een volwaardige academische opleiding voor imams in Vlaanderen op korte termijn onhaalbaar is. Voor toekomstige islamleerkrachten, geïnteresseerden of professionelen die binnen de moslimgemeenschap werkzaam willen zijn, zal wel een opleidingsaanbod worden gerealiseerd. Minister Vandenbroucke hoopt vanaf volgend schooljaar te starten met het Hoger Instituut voor Islamitische Studies (HISS), een samenwerking tussen verschillende universiteiten en/of hogescholen en moslimgemeenschappen.

Volgens de haalbaarheidsstudie is het merendeel van de huidige imams opgeleid in het buitenland en vertoeven Turkse imams slechts voor een beperkt aantal jaren in Vlaanderen. Hierdoor missen zij voeling met een westerse context en kennis van de landstaal. Gezien de belangrijke rol die imams vervullen binnen moslimgemeenschappen, is het belangrijk dat zij voldoende vertrouwd zijn met en geïntegreerd zijn in onze maatschappij. In afwachting van de oprichting van een volwaardige opleiding voor imams lijkt het Gino De Craemer dan ook aangewezen om imams te verplichten het vormingsaanbod voor islamleerkrachten te volgen.

Auteur:
Gino De Craemer
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be