Gemeente Breda

Symbolische sloop bedrijven Teteringsedijk en overeenkomst nieuwbouw

Klik hier voor vergroting.

Vanmiddag heeft in aanwezigheid van wethouder Oomen de symbolische sloop plaatsgevonden van het voormalige bedrijvencomplex aan de Teteringsedijk. Deze handeling is voor omwonenden van groot belang, omdat het terrein de afgelopen jaren nogal verlaten en verloederd erbij heeft bijgelegen en er nu door sloop ruimte vrijkomt voor woningbouw. Behalve de symbolische sloophandeling heeft de wethouder ook een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met projectontwikkelaar, CB-NL uit Amsterdam voor de nieuwe buurtontwikkeling.

Begin juli heeft het college ingestemd met het schetsplan Buurt in Balans voor de nieuwe woonbuurt. Dit schetsplan is door de gemeente getoetst en volgens het college kwalitatief volwaardig en ruimtelijk en financieel-economisch haalbaar. Ook de klankbordgroep van omwonenden en ondernemers staat achter het schetsplan. Daarbij heeft het college ook de stedenbouwkundige randvoorwaarden, inclusief de plantoets voor de verdere uitwerking van het bouwplan, en het bestemmingsplan vastgesteld.

Randvoorwaarden en plantoets zijn voor de projectontwikkelaar de basis en om het schetsplan verder uit te werken tot een definitief ontwerp voor de nieuwbouw en om voor het college een advies uit te werken voor een bestemmingsplanwijziging. De afspraken hiervoor zijn vanmiddag vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst.

Er komt een gevarieerde woonwijk met in totaal circa 200 appartementen en eengezinswoningen; vooral voor starters en gezinnen in een hechte sociale en stedenbouwkundige structuur. 30 procent van de woningen is financieel bereikbaar zoals dat ook is vastgelegd in de Woonvisie 2007-2010. Doel is dat iedereen hier een woning zou moeten kunnen vinden.

De buurt komt grotendeels te liggen op het 4 ha. grote terrein van de oude Grada- en Molenschot-fabrieken, tussen de Teteringsedijk en de spoorlijn Breda-Tilburg. Een plek waar een bijzonder deel van de industriële historie van Breda ligt, zoals ook Precia Molen, Loda en Genta sigaren.

Onlangs is begonnen met de sloop van de meest in verval geraakte panden. Er vindt op dit moment een constructief onderzoek plaats die inzicht moet geven in de technische en economische haalbaarheid van het behoud en restauratie van de beeldbepalende elementen van Genta en Loda als industrieel erfgoed.
Het college deelt de zorgen van de omwonenden over het behoud van deze restanten. Gelukkig heeft de projectontwikkelaar zich bereid verklaard de mogelijkheden hiertoe serieus te onderzoeken. Met CB-NL is overeengekomen dat zij de resultaten van de onderzoeken naar behoud en restauratie met de gemeente zullen bespreken alvorens onderdelen van de twee panden zullen worden gesloopt.
De voorlopige naam voor de nieuwe buurt is Molenkwartier. Samen met de bewoners en ontwikkelaar wordt nagedacht of deze naam kan blijven of dat een andere naam de voorkeur heeft.

Breda, 20 november 2008