Vereniging FME-CWM

"Overheid moet bedrijven nú ondersteunen

Als overheden en banken de kredietcrisis niet snel in hun greep krijgen, dan gaan er veel ontslagen vallen in de Nederlandse industrie. Zeg maar gerust massa-ontslagen, aldus Jan Kamminga, voorzitter van FME-CWM.

De voortdurende crisis in het bankwezen vormt volgens Kamminga een grote bedreiging voor de industrie. Overheden en banken moeten er volgens hem heel snel voor zorgen dat het bancaire systeem weer gaat werken.

Roodgloeiend

In de industrie is grote onrust ontstaan nu Atradius (onze vertrouwde verzekeraar van internationale kredieten) vorige week 20.000 zwakke bedrijven op een zwarte lijst heeft geplaatst. Deze bedrijven zouden niet voldoende kredietwaardig meer zijn, aldus de kredietverzekeraar.

De telefoon staat hier roodgloeiend, zegt Kamminga. De maatregel van Atradius zet volgens de FME-voorzitter de bijl aan de exportpositievan de industrie. 65 Procent van onze afzet gaat naar het buitenland. Het is echt heel ernstig als je daarin niet wordt gesteund.

Actie

Werktijdverkorting, waaraan minister Donner (Sociale Zaken & Werkgelegenheid) nu werkt, is volgens Kamminga een goed middel voor bedrijven die tijdelijk in problemen komen. Maar als de crisis voortduurt, helpt werktijdverkorting ook niet meer en staan we voor ontslagen. Zeg maar gerust massaontslagen. Dus er moet iets gebeuren nu.

Bekijk hier het interview met Jan Kamminga in Forum Video, een internetprogramma van werkgeversorganisatie VNO-NCW

Alle rechten voorbehouden aan de Vereniging FME-CWM