Gemeente Alphen aan den Rijn

bedrijfsleven en gemeente onderzoeken haalbaarheid leerpark

Scholen, bedrijfsleven en gemeente onderzoeken haalbaarheid leerpark

Zes schoolbesturen (voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs), drie vertegenwoordigers namens het bedrijfsleven en de gemeente Alphen aan den Rijn gaan samen de haalbaarheid van een leerpark in Alphen aan den Rijn onderzoeken. Vandaag is hiervoor door partijen een intentieovereenkomst ondertekend.

Een leerpark is een vernieuwend onderwijskundig concept, waarin onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar komen. In een leerpark staat de integratie van theorie en praktijk centraal; door het creëren van een bedrijfsmatige leeromgeving worden de motivatie en prestaties van leerlingen bevorderd.

Scope Scholengroep is, in samenwerking met ROC Leiden en ROC ID college, met het initiatief gekomen voor het ontwikkelen van een leerpark in Alphen aan den Rijn. Het college van burgemeester en wethouders is enthousiast over dit initiatief. Volgens wethouder Michel du Chatinier (Onderwijs) kan een leerpark bijdragen aan: het terugdringen van voortijdig schooluitval;
het verbeteren van de aansluiting vmbo-mbo-hbo; het verbeteren van de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt; het versterken van de onderwijsinfrastructuur in de gemeente.

In september 2008 hebben de betrokken schoolbesturen (Scope Scholengroep, Scala College, Ashram College, Wellantcollege, ROC ID College en ROC Leiden) en de gemeente een intentieovereenkomst gesloten. Deze partners hebben contact gezocht met het bedrijfsleven. Dit heeft ertoe geleid dat de VOA, de Kamer van Koophandel en Winkelstad Alphen mee willen werken aan dit project en een verbindende schakel willen zijn tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt.

De samenwerking tussen de 3 Os (Onderwijs, Ondernemers en Overheid) is vandaag bekrachtigd door ondertekening van een intentieovereenkomst. De komende maanden wordt de financiële haalbaarheid onderzocht en onderzoek gedaan naar (een) geschikte locatie(s). Dit traject moet leiden tot het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst van de 3 Os in 2009.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn