PvdA Rotterdam


PvdA blij met impuls kunstsector

Do 20 Nov 2008 - Redactie
PvdA blij met impuls kunstsector

De PvdA is trots op de bloeiende Kunst & Cultuursector in onze stad. Een sector die niet alleen in Rotterdam, maar ook ver daar buiten veel bekendheid geniet. Deze sector wordt nu gesteund door een mooi cultuurplan, waarbij goede afwegingen zijn gemaakt door het stadsbestuur, aldus PvdA-raadslid Jacqueline de Jong.

Boegbeeld
Door het goede cultuurbeleid heeft Rotterdam door de jaren heen een aantal nationale en internationale boegbeelden gekregen. Bijvoorbeeld De Centrale Discotheek Rotterdam. Dat is een boegbeeld in de internationale muziekindustrie, stelt De Jong.

De Centrale Discotheek paste zich aan in een veranderende markt. Zij startten drie jaar geleden met digitaal uitlenen van muziek. Met groot succes, nationaal en internationaal. Zo weten bijvoorbeeld veel Vlamingen de weg naar Rotterdam te vinden; zij leenden enige tijd geleden al 130.000 muziektracks in één maand.

Cultuur bindend
De PvdA is blij dat de cultuursector 10 miljoen euro per jaar extra krijgt. Dat is nodig, want het cultuurbeleid gaat over alle Rotterdammers. Cultuur is een bindende factor tussen alle inwoners van onze stad. Juist daarom wil de PvdA dat Rotterdammers op een zon jong mogelijke leeftijd in aanraking komen met kunst en cultuur, stelt De Jong. Mooie Rotterdamse voorbeelden hiervan zijn Music Matters, het innovatieve project Ieder kind een instrument en Kinderatelier Punt 5.

Vernieuwend
Het extra geld voor Kunst & Cultuur biedt mogelijkheden voor nieuw initiatieven. Rotterdam kan zichzelf zo als mooie, creatieve en innovatieve stad op de kaart zetten en houden, aldus De Jong. Het cultuurplan voorziet daarom in een heel gevarieerd aanbod, zowel laagdrempelig als experimenteel, maar ook met internationale allure. Van Worm en het Theater op Katendrecht tot het Rotterdams Philharmonisch en Scapino.

Kunst op jonge leeftijd
De PvdA vindt het van belang dat kinderen al in aanmerking komen met Kunst & Cultuur. Daarom zal de PvdA enkele voorstellen doen om cultuur onder Rotterdamse kinderen te bevorderen. Zo zal De Jong voorstellen om kunstenaars aan scholen te binden, zogenaamde artists in residence.

Ook zal De Jong extra aandacht vragen voor cultuureducatie. Rotterdam heeft een traditie op dit gebied. Om onze koppositie te behouden en om voortdurend aan kwaliteitsontwikkeling en innovatie te blijven doen, stellen wij voor om een kenniskring op te richten, stelt De Jong.

Daarnaast zal De Jong pleiten voor de oprichting van een jeugdcultuurfonds. Dit fonds kan ervoor zorgen dat de inkomensdrempel voor deelname van jonge Rotterdammers aan culturele activiteiten wordt weggenomen.