Ggz besluit tot bestuurlijke ongehoorzaamheid

20/11/2008 17:38

GGZ Nederland

Vandaag hebben de leden van GGZ Nederland in hun algemene ledenvergadering collectief besloten niet akkoord te gaan met de herverdeling van AWBZ-budgetten. Het is overduidelijk dat een stapeling van bekostigingsmaatregelen de ggz-instellingen zwaar onder druk zet. De wijzigingen die VWS per 2009 in wil te voeren in het AWBZ-budget voor de ggz (zorgzwaartepakketten) is de spreekwoordelijke druppel. De product- en tariefstructuur voor de ZZP's is dermate instabiel dat het niet verantwoord is om tot invoering over te gaan.

Vier grote systeemwijzigingen

In de ggz doet zich onder invloed van overheidsbeleid min of meer gelijktijdig een viertal grote veranderingen voor:


1. De overheveling van de geneeskundige ggz naar de Zorgverzekeringswet.


2. De overheveling van de forensische zorg voor volwassenen op strafrechtelijke titel naar Justitie per 2007.


3. De overheveling van delen van de ggz naar de Wmo.


4. De wijzigingen in de AWBZ.

Deze stapeling van systeemwijzigingen is uniek en zonder precedent in de zorg en trekt een zware wissel op de bedrijfsvoering van ggz-instellingen.

Zorgverzekeraars zetten ggz in dwangpositie

Tegelijkertijd staat de financiële positie van de ggz-instellingen onder druk. Sinds 1 januari 2008 rekent de ggz, in navolging van de somatische zorg, af via de DBC-systematiek. Rekeningen kunnen pas bij een zorgverzekeraar worden ingediend na afronding van een behandeling. Hierdoor moeten instellingen de soms langdurige behandelingen zelf voorfinancieren, tenzij de zorgverzekeraar bereid is tot bevoorschotten. Tot nu toe is slechts een beperkt aantal zorgverzekeraars bij een beperkt aantal zorgaanbieders daartoe bereid.

Er is inmiddels een enorm reservoir ontstaan aan lopende behandelingen die moeten worden voorgefinancierd. Ggz-instellingen hebben tussen 1 miljard en 1,6 miljard euro aan vorderingen uitstaan bij zorgverzekeraars. Om de lonen en andere lopende kosten te betalen moet geld geleend worden. De kredietcrisis maakt het afsluiten van leningen extra duur. Diverse instellingen stevenen af op miljoenenverliezen als gevolg van uitblijvende vergoedingen en oplopende renteverliezen. GGZ Nederland beraadt zich met haar leden over verder te nemen acties om bovenstaande problemen op te lossen.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,