Entre les murs in Rialto - met debat over multicultureel onderwijs

20/11/2008 17:59

Stichting Amsterdams Filmhuis

In Nederland hebben veel scholen een multicultureel karakter. Personeel en leerlingen in deze scholen hebben met heel specifieke problemen te maken, die direct voortvloeien uit dit multiculturele karakter. Rialto organiseert een paneldebat waarin deze problemen onder de loep worden genomen. Aanleiding is de release van de film Entre les murs over Frans multicultureel onderwijs.

Centraal in Laurent Cantets nieuwe film Entre les murs staan de gebeurtenissen in de klas van Fran(cc)ois Bégaudeau. Hij geeft les op een middelbare school in het XXe arrondissement van Parijs, een zogenaamde multiculturele probleemwijk. De film schetst een waarachtig beeld van de school, de leraar, de leerlingen en hun ouders. Vanaf 27 november is de film - die tijdens het afgelopen filmfestival van Cannes de Gouden Palm won - in Rialto en elders in Nederland te zien.

Rialto heeft van oudsher grote aandacht voor niet-westerse films en de culturen waaruit deze voortkomen. Het feit dat in Nederland veel mensen wonen met een niet-westerse achtergrond is voor Rialto reden het belang van een film als Entre les murs extra te onderstrepen. Samen met distributeur Cinéart organiseert Rialto een dag voor de landelijke release een paneldebat, waarin de stand van zaken van het multiculturele onderwijs in Nederland wordt bekeken. De focus ligt op vragen als:


1. Iedere onderwijsinstelling is een leerschool en een leefgemeenschap tegelijk.

Welke combinatie bevordert de ontwikkeling van de leerlingen het best? Hoe moet de school ingericht worden om de ontwikkeling van de leerlingen optimaal te stimuleren?


2. Wat leert ons de film over communicatie en dialoog in de klas? Wat kan de school doen om de verstandhouding tussen de leerlingen onderling te bevorderen? Welke eisen stelt dit aan de leerlingen? Welke competenties vereist dit van de docent?


3. Welke rol hebben de ouders? Wat moet er gebeuren zodat school en ouders elkaar aanvullen bij de opvoeding van de jongeren?

Ook het VIOS (Veilig In en Om School) is betrokken bij de organisatie van deze middag. Het VIOS adviseert een groot aantal Amsterdamse scholen op het gebied van sociale veiligheid, waarbij ieders betrokkenheid bij de school het uitgangspunt vormt.

In het panel, dat onder leiding staat van onderwijsspecialist Stefan Vervaecke, hebben de volgende mensen zitting:


-Irene Steinert: specialist op het gebied van intercultureel onderwijs en het onderwijs aan anderstaligen. Steinert is woonachtig in Parijs


-Marian Everhardt: projectleider VIOS (Veilig In en Om School)


-Dick van Asperen (directeur Amstellyceum)


-Maarten van der Burg (docent aan de Hogeschool van Amsterdam, documentairemaker van educatiefilms)


-drie Amsterdamse middelbare scholieren

Het programma ziet er als volg uit:

Woensdag 26 november

13.30 uur - inleiding Stefan Vervaecke

13.40 uur - vertoning Entre les murs

16.05 uur - paneldebat

17.15 uur - einde