Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europa moet bijen redden (20/11/08)

Het Europees Parlement vraagt de Commissie dringend maatregelen te nemen om de stijgende bijensterfte een halt toe te roepen. De massale bijensterfte heeft immers dramatische gevolgen voor de landbouw en de biodiversiteit. Niet minder dan 84% van de gewassen in Europa is afhankelijk van bijen voor de bestuiving.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels verwelkomt de voorgestelde maatregelen: "Het probleem treft ook Vlaanderen waar de bijenpopulatie daalde met maar liefst 20-40%, soms 90%. Als Limburgse besef ik maar al te goed welke nefaste impact dit heeft, voornamelijk op de Vlaamse fruitteelt. Om hieraan te verhelpen biedt de sector sinds kort cursussen "bestuivingsimkerij" aan. Ook het Vlaams Parlement, met o.a. Mark Demesmaeker (N-VA), vroeg de Vlaamse Regering al om maatregelen. Ik hoop dat zowel de Commissie als de Vlaamse Regering de ernst van de zaak inzien en snel de nodige initiatieven nemen."

Het Parlement vraagt de Commissie meer middelen te investeren in onderzoek naar de precieze oorzaken van de bijensterfte. O.a. het gebruik van pesticiden en de wijzigingen in het klimaat kunnen belangrijke factoren zijn. Daarnaast wordt gevraagd ecologische compensatiegebieden te creëren, waarop gewassen die rijk zijn aan nectar kunnen worden geplant. Het Parlement wil ook dat het land van herkomst wordt vermeld op het etiket van bijenhoning.