Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Hoeveel risico loop je in de Krimpenerwaard?

Jongeren in discussie met wethouder en organisaties over waterhuishouding

Houden we de Krimpenerwaard op den duur wel droog? Daar hebben leerlingen van het Driestarcollege in Lekkerkerk onderzoek naar gedaan. Op vrijdag 21 november presenteren zij de resultaten van dat onderzoek aan een aantal maatschappelijke organisaties. Dit doen zij in aanwezigheid van milieuwethouder De Jong van Nederlek en loco-dijkgraaf mevrouw Van Ravesteyn van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Deze `expertmeeting' is de afsluiting van het project `Kleur Het Groene Hart' van de Milieudienst Midden-Holland, waarbij leerlingen onderzoek doen in hun eigen leefomgeving.

De leerlingen, afkomstig uit de Krimpenerwaard en de Alblasserwaard, hebben de afgelopen tien weken de risico's onderzocht die inwoners lopen met al het water in de regio dat nu en in de toekomst geborgen moet worden. In oktober bezochten zij negen verschillende locaties die een rol spelen in het waterbeheer. De resultaten werkten zij later in de klas uit.

Op de expertmeeting presenteren de leerlingen hun bevindingen aan de organisaties die ze hebben bezocht. Ook gaan de leerlingen zich inleven in alle, soms tegenstrijdige, belangen die hierbij een rol spelen. Dit doen zij door middel van een discussie over het waterbeheer in de regio in de vorm van een rollenspel, dat lopende de discussie wordt overgenomen door vertegenwoordigers van de bezochte organisaties.

Wethouder Milieu van Nederlek dhr. De Jong geeft vanuit de gemeente zijn visie op de problematiek. Hoe gaan de organisaties om met inklinking in de Krimpenerwaard? Hebben leerlingen de indruk dat de organisaties op de toekomst zijn voorbereid? Bijvoorbeeld als die superstorm er toch gaat komen...?

Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.: ruimte voor de rivieren, dijkversterking, waterzuivering, sanering en ecologisch herstel, slootdempingen, drinkwaterbereiding. De volgende locaties zijn door de leerlingen bezocht:

* Muskusrattenbestrijding Krimpenerwaard

* Afvalwaterzuiveringsinstallatie Kralingseveer (Schieland en de Krimpenerwaard)

* Dijkversterking Nederlek (Schieland en de Krimpenerwaard)
* Gors Landhoeve (Rijkswaterstaat)

* Gemaal Krimpenerwaard (Schieland en de Krimpenerwaard)
* Slootdempingen Krimpenerwaard (Stichting Bodembeheer Krimpenerwaard)

* Stormvloedkering Hollandsche IJssel (Rijkswaterstaat)
* Pompstation Schuwacht (Oasen)

* Baggerdepot (Milieudienst Midden-Holland)