Ingezonden persbericht


Nationale Jeugdraad

PERSBERICHT
Utrecht, 30 juli 2008

Jongeren nomineren hun gemeente voor de Jong Lokaal Bokaal

Goed jeugdbeleid wordt beloond

Welke gemeente neemt haar jongeren serieus en zet goede initiatieven voor ze op? Tot 8 augustus kan elke gemeente in Nederland genomineerd worden voor de Jong Lokaal Bokaal. Gemeenten maken kans op deze prijs als zij jongeren laten meedoen, meedenken en meebeslissen over zaken die ze aangaan. De Jong Lokaal Bokaal wordt op 20 november 2008, de dag van de Rechten van het Kind, door minister Rouvoet uitgereikt. De prijs is een initiatief van de Nationale Jeugdraad en het programmaministerie voor Jeugd en Gezin.

Zowel jongeren als gemeenten kunnen via www.jonglokaalbokaal.nl aangeven waarom hun gemeente in aanmerking moet komen voor de Jong Lokaal Bokaal. De selectieprocedure bestaat onder andere uit een bezoek aan de genomineerde gemeenten door een team van jongeren. Zij bekijken hoe het ervoor staat met het jeugdbeleid door met jongeren, ambtenaren en jongerenwerkers in gesprek te gaan. Een deskundige jury zal de finalisten en uiteindelijk de winnaar kiezen.

De uitreiking van de Jong Lokaal Bokaal maakt deel uit van een evenement dat op de Dag van de Rechten van het Kind, 20 november plaatsvindt. Op dit evenement kunnen overheden en organisaties die met jongeren werken ideeën opdoen voor de ontwikkeling van hun jeugdbeleid.

Het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind, het Europees Witboek Jeugd en het beleid van het programmaministerie voor Jeugd en Gezin pleiten allemaal voor actieve deelname van jongeren aan de samenleving. Ze wijzen ook op de plicht om een plezierige, stimulerende leefomgeving voor en met jongeren te creëren. De Jong Lokaal Bokaal beloont de gemeente die jongeren laat meedoen, meedenken en meebeslissen en zo een positief klimaat voor jongeren schept.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht