NIOD


22.10.2008

Buchenwald documentaire genomineerd voor IDFA award

De documentaire Vooral niet opvallen van Emiel Bakker gemaakt in opdracht van het NIOD is geselecteerd voor het 21e International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) dat gehouden wordt van 20 - 30 november 2008.. Het Nederlandse Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) beschikt over een indrukwekkende collectie van achtendertig gefilmde interviews met Nederlandse oud-gevangenen van het Nazi concentratiekamp Buchenwald. Het is uitzonderlijk dat van één concentratiekamp zoveel slachtoffers op systematische wijze zijn geïnterviewd. Op basis van de interviews heeft regisseur en programmamaker Emiel Bakker in opdracht van het NIOD de filmdocumentaire Vooral niet opvallen. Nederlanders in Buchenwald gemaakt.

Première
De documentaire zal op zondag 23 november in het Munt Theater Amsterdam in première gaan (berichten hierover volgen). Melt tinto the background, zoals de Engelstalige titel luidt is geselecteerd voor de sectie Premieres of the Lowlands en komt in aanmerking voor de IDFA Audience Award.

Met deze filmdocumentaire is een van de laatste mogelijkheden aangegrepen de ervaringen van ooggetuigen van Buchenwald in beeld te brengen. De verhalen en visies van de overlevenden vullen elkaar aan, werpen een specifiek, persoonlijk licht op de uiteenlopende gebeurtenissen en brengen onbekend gebleven details naar voren. Door de veelheid aan interviews is er een gedetailleerd en indringend beeld van de verschillende ervaringen ontstaan.

Alle interviews zijn integraal te zien op www.buchenwald.nl Het NIOD heeft alle interviews, in totaal 60 uur, uitvoerig geanalyseerd en beschreven. De interviews zijn integraal online raadpleegbaar en op geavanceerde wijze doorzoekbaar gemaakt volgens een geheel nieuwe methode van spraakherkenningtechnologie, ontwikkeld door de Universiteit van Twente. De interviewcollectie is in samenhang met de schriftelijke historische archieven en collecties een zeer bruikbare en waardevolle historische bron voor (wetenschappelijk) onderzoek en andere informatieverstrekking. Zie www.buchenwald.nl.

Het NIOD project 'Buchenwald' is mede mogelijk gemaakt door het Programma Erfgoed van de Oorlog van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Cultuur.

Voor informatie:
www.buchenwald.nl
l Erik Somers (NIOD) 020 - 5233800 / 06-52007728, e.somers@niod.nl (www.niod.nl)