(Il)legale kinderen centraal op Kinderrechtendag 13 november 2008, Den Haag -

Uitnodiging voor pers
Donderdag 20 november 2008 09.00 uur Nationale Spreekbeurtactie: Buurtcentrum Het Klooster, Ruivenstraat 81, Rotterdam 13.00 uur Lancering website: Schouwburgplein, Rotterdam

Op donderdag 20 november, de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind, vraagt Unicef extra aandacht voor kinderen en hun rechten. Zo organiseert de VN-kinderrechtenorganisatie de Nationale Spreekbeurtactie en wordt de website www.iLegaalkind.nl gelanceerd. In de Rotterdamse wijk het Oude Noorden, een van de aandachtswijken van Vogelaar, houden leerlingen van basisschool De Fontein en basisschool Combinatie 70 hun spreekbeurt. Daarna ondervragen ze Burgemeester Opstelten over kinderrechten. 's Middags wordt door een levensgroot doolhof op het Schouwburgplein in Rotterdam duidelijk hoe ingewikkeld het is om als 'illegaal' kind in Nederland je rechten gerealiseerd te zien. De website helpt 'illegale' kinderen hun rechten te vinden. Unicef is er voor alle kinderen, overal en altijd, dus ook in Nederland.

De Nationale Spreekbeurtactie De Nationale Spreekbeurtactie wordt sinds 1997 jaarlijks gehouden op de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind en staat dit jaar in het teken van Unicef's campagne 'Schoon water voor elk kind!'. Sinds de allereerste keer hebben al honderdduizenden kinderen op de basisschool geluisterd naar spreekbeurten over kinderrechten. Burgemeester Opstelten zal de kinderen vertellen wat Rotterdam doet voor kinderen. Om de aftrap te vieren vult de burgemeester een toren van glazen met water, waarna hij samen met de kinderen zal toosten op Schoon water voor elk kind!

Unicef Nederland wil via de Nationale Spreekbeurtactie kinderen informeren over hun rechten. Door gebruik te maken van de werkvorm spreekbeurten is een uniek concept ontstaan. Deskundige schoolkinderen informeren hun klasgenoten over kinderrechten. Dit jaar staat het recht op schoon water centraal. Met speciale materialen en informatie op www.kidsunited.nl hebben de kinderen zich voorbereid op hun spreekbeurt.

'Illegale' kinderen
Speciaal voor 'illegale' kinderen in Nederland maar ook voor professionals zoals advocaten, leerkrachten, artsen en jeugdbeschermers is de website www.iLegaalkind.nl . De website en het boekje is een gezamenlijk project van Unicef, Defence for Children en het Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt. Wethouder Geluk van Rotterdam zal het boekje 'Voor ieder kind een (t)huis', waarin kinderen die op straat zijn gezet hun verhaal vertellen, in ontvangst nemen. Naast het levensgrote doolhof kunnen andere spelletjes als Ren je rot voor Kinderrechten, Petje af voor Kinderrechten en Leef je uit voor Kinderenrechten worden gespeeld.

Rotterdam Unicef Stad
Beide activiteiten vinden plaats in Rotterdam. Vanaf 5 november 2008 tot en met 20 november 2009 is Rotterdam, onder het motto: 'Kinderrechten voor alle kinderen, ook in Rotterdam!' Unicef stad. Unicef en Rotterdam helpen elkaar bij het verbeteren van leefomstandigheden van kinderen. Zowel in Rotterdam als in de rest van de wereld.

Programma
09.00 uur: Nationale Spreekbeurtactie in Rotterdam Noord (Buurtcentrum Het Klooster)

- spreekbeurten van kinderen
- vragen van kinderen aan burgemeester Opstelten
- toespraak van burgemeester
- kinderen en burgemeester vullen de glazentoren met water en toosten

13.00 uur: Lancering website op Schouwburgplein in Rotterdam
- aanbieden boekje 'Voor ieder kind een (t)huis' aan wethouder Geluk

Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft hulpprogramma's in circa 155 landen en komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen. Met als motto 'Kinderen eerst' geeft Unicef Nederland voorlichting over dit werk en werft daar fondsen voor. Daarnaast lobbyt Unicef Nederland voor de naleving van het Verdrag voor de Rechten van het Kind.


* * * *