Ingezonden persbericht


Persbericht

Opening Paddenstoelenparadijs 20 november 2008

De Nederlandse Mycologische Vereniging (NMV) bestaat dit jaar 100 jaar. Natuurmonumenten geeft deze jarige als cadeau de mogelijkheid om een paddenstoelenparadijs te ontwikkelen. Voor het eerst in Nederland zal er door natuurontwikkeling een zogenaamde paddenstoelenboomweide gecreëerd worden. Voor zover wij weten is dit zelfs een unicum in de Europese natuurontwikkeling. Deze boomweide zal door de NMV in samenwerking met Natuurmonumenten zo aangelegd worden dat er vele bedreigde en zeldzame soorten paddenstoelen in dit gebied gaan verschijnen. De boomweide grenst aan het huidige Voorsterbos (ook van Natuurmonumenten) in de Noordoostpolder, een bos dat nu als erg rijk is aan verschillende paddenstoelensoorten.

Hoe wordt de paddenstoelenboomweide ontwikkeld?
Het Paddenstoelenparadijs komt op een stuk voormalig landbouwgrond en wordt een half open landschap, begraasd door runderen. Van 23 hectare wordt in 2009 de stikstofrijke toplaag verwijderd. Daarna wordt het gebied plaatselijk met bomen ingeplant, zodanig dat een boomweidelandschap ontstaat. Dit is een biotoop dat in ons land nauwelijks voorkomt. Voorbeelden in Europa laten zien dat dit type landschap vaak heel rijk aan zeldzame paddenstoelen kan zijn.

De boomweide wordt samengevoegd met een stuk van het Voorsterbos dat zijn mycologische waarde al lang bewezen heeft. Dit haagbeukenbos op keileem herbergt namelijk een aantal grote zeldzaamheden, zoals verschillende gordijnzwammen, aardtongen, wasplaten, de haagbeukboleet en de haagbeukmelkzwam. De meeste van deze soorten zijn bedreigd en worden genoemd in de pas verschenen Rode Lijst Paddenstoelen.

Met elkaar gaat het een gebied vormen van 60 ha dat voor natuurliefhebbers heel interessant belooft te worden. Op dit moment zijn al 370 soorten paddenstoelen in het Voorsterbos gevonden, waarvan 60 Rode Lijst-soorten. Dit aantal zal gaan toenemen door de ontwikkeling van de boomweide. Al met al wordt het Paddenstoelenparadijs met zijn boomweide en sleedoornhagen een visueel zeer aantrekkelijk landschap met een bijna on-Nederlands karakter! Op 20 november 's ochtends zal Natuurmonumenten het gebruik van het gebied symbolisch overhandigen aan Leo Jalink, voorzitter van de Nederlandse Mycologische Vereniging.