Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
Sinterklaas bezoekt Cairo

CAIRO/VOORBURG, 19 november 2008 - Sinterklaas brengt ook dit jaar weer een bezoek aan de Nederlandse gemeenschap in Cairo. Op donderdag 20 november komen de 'echte' Sinterklaas (Bram van der Vlugt) en zijn Pieten per stoomboot via de Nijl aan. Hij brengt dan een bezoek aan de Nederlandse school in Cairo. De volgende dag is hij te gast op de Nederlandse ambassade.

Evenals voorgaande jaren viert de Nederlandse gemeenschap in Cairo ook in 2008 weer groots het Sinterklaasfeest. Dit jaar is het extra bijzonder, omdat de 'enige echte Sinterklaas' komt, bekend van televisie.

Aankomst aan de Nijl
Sinterklaas en zijn Pieten komen op donderdag 20 november via de Nijl aan. Een lokale veerboot is versierd en omgetoverd tot stoomboot. Op de kade wordt Sinterklaas ontvangen door de Nederlandse ambassadeur in Egypte, mevrouw Suzanne Blankhart, en kinderen van de Nederlandse school in Cairo. Uiteraard zingen de kinderen bekende Sinterklaasliedjes. De lokale bevolking zal met veel belangstelling toekijken, daar zorgen de zingende en dansende Pieten wel voor.

Ontvangst Nederlandse school
Na de aankomst gaan Sinterklaas en zijn Pieten naar de Nederlandse school in Cairo. Deze Nederlandse afdeling van de New Cairo British International School heeft samen met ouders, de ambassade en KLM het hele bezoek van Sinterklaas georganiseerd. Op school presenteren zij een korte Sinterklaasmusical waar alle kinderen van groep 1 t/m 8 aan meedoen. Daarna bezoekt Sint de onderbouwgroepen en deelt er cadeautjes uit.

Op de ambassade
De volgende dag, vrijdag 21 november, gaat Sinterklaas naar de Nederlandse ambassade, met als gastvrouw de Nederlandse ambassadeur in Egypte, Suzanne Blankhart. In de tuin is een feest georganiseerd voor alle kinderen met een Nederlandse achtergrond in Egypte. De Pieten zullen in de tuin en op het dak hun capriolen vertonen.

Over de Nederlandse school in Cairo
De Dutch Stream van de New Cairo British International School (NCBIS, www.ncbis.org) verzorgt volledig Nederlands basisonderwijs. De Nederlandse school is opgericht in 1983 en is sinds 1999 aangesloten bij de Britse Internationale school. De NCBIS telt ruim 750 leerlingen, de Nederlandse afdeling heeft bijna 60 leerlingen en 7 leerkrachten. Hoofd van de Nederlandse afdeling is Frank Esser. De school staat in Katameya, een buitenwijk aan de oostkant van Cairo. Naast het Nederlands basisonderwijs is er ook een Engelstalige primary school en secondary school aanwezig. De Nederlandse school in Cairo is aangesloten bij Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (Stichting NOB) en ontvangt subsidie van het Ministerie van OCW.

Nederlands onderwijs in het Buitenland
De Stichting NOB bevordert, ondersteunt en adviseert het Nederlands onderwijs in het buitenland in opdracht van het Ministerie van OCW. De scholen en organisaties voor afstandsonderwijs (Wereldschool, Edufax, Stichting IBID) die zijn aangesloten bij de Stichting NOB ontvangen via de stichting subsidie van de Nederlandse overheid. Zowel de scholen als de organisaties voor afstandsonderwijs staan voor de kwaliteit van het onderwijs onder toezicht van de Nederlandse Onderwijsinspectie. Op dit moment volgen 10.865 leerlingen op 204 scholen in 80 landen Nederlands onderwijs (telling zomer 2008). Het gaat hier zowel om leerlingen in het primair als in het voortgezet onderwijs. Het aantal leerkrachten dat lesgeeft in het Nederlands onderwijs in het buitenland is bijna 900.