Evangelische Omroep

Nr. 282

Hilversum, 19 november 2008

DE VLOEK DIE AIDS HEET
Nederland Helpt, donderdag 20 november 2008, 17.09 uur, Nederland 2

Morgenavond in Nederland Helpt het ontstellende verhaal van de 37-jarige Zuid-Afrikaanse bouwvakker Bernard. Sinds zeven maanden weet hij dat hij Aids heeft. Bang dat er een vloek op hem ruste, heeft zijn vriendin waar hij mee samenwoonde hem verlaten. Bernard bleef ontredderd achter. Als presentator Carla van Weelie hem opzoekt, is hij al totaal verzwakt, en aan het einde van zijn krachten...

Hiv en Aids is in Zuid-Afrika een groot probleem en een enorm taboe. Mensen houden elkaar voor dat ze ziek zijn door een vloek of als straf voor een slecht leven. Daarom heeft Bernard zijn familie nooit durven vertellen wat er met hem aan de hand is. Zes dagen na de opnames van Nederland Helpt is hij overleden. Hij werd begraven in een low-budget grafkist van een lokale vrijwilligersorganisatie die zich over hem heeft ontfermd.

Tot op de dag van vandaag heerst er in Zuid-Afrika een enorm taboe op HIV/Aids. Het lot dat Bernard heeft getroffen is helaas geen uitzondering: maar liefst 37% van alle inwoners in de Zuidafrikaanse provincie Mpumalang waar Bernard woont, is besmet met HIV/Aids!

Over Nederland Helpt
Nederland Helpt is een platform voor (christelijk) hulpverlenend Nederland. Het programma wil laten zien hoe Nederlanders, bekend of onbekend, zich inzetten voor een goed doel en mensen aanzetten om zelf ook actie te ondernemen. Het programma is ontstaan uit een samenvoeging van het Wereldjournaal en de tv-documentaires van Metterdaad.


---
Noot voor redactie,