Raad van State


donderdag 20 november 2008
10.00 uur
Zitting over de weigering door de burgemeester van Amsterdam om een vergunning te verlenen aan café-restaurant Dulac aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam voor een terras op het binnenterrein aan de achterzijde van het pand. Volgens de burgemeester is het terras in strijd met het bestemmingsplan. De eigenaar van het café is het niet eens met de weigering en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat sprake is van bestaand gebruik en dat hij daarom op basis van het zogenoemde overgangsrecht recht heeft op een vergunning. De burgemeester is het daar niet mee eens. Volgens hem valt het café niet onder het overgangsrecht, omdat Dulac volgens haar de openingstijden heeft verruimd en het terras intensiever wordt gebruikt. Een eerder beroep van de eigenaar is in februari van dit jaar door de rechtbank van Amsterdam ongegrond verklaard. (zaaknummer 200802539/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Wassenaar om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen het gebruik door de Vrijwilligers Centrale Wassenaar van het Van Heeckerenhuis aan de Van Heeckerenstraat in de gemeente. Een omwonende had vanwege overlast om de maatregelen verzocht. Volgens het college is het gebruik van het huis echter in overeenstemming met het bestemmingsplan. De omwonende is het niet eens met de weigering en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een eerder beroep is door de rechtbank van Den Haag in december 2007 ongegrond verklaard. (zaaknummer 200800954/1) Zitting over de aanvullende voorschriften die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verbonden aan de milieuvergunning van N.V. Afvalverbranding Zuid-Nederland (AZN). Het bedrijf verbrandt huishoudelijk en overig afval op een terrein aan de Middenweg in Moerdijk. AZN mag 1 miljoen ton afval per jaar verbranden. Het bedrijf is het met één van de aanvullende voorschriften niet eens. Het gaat om het voorschrift waarin de maxima voor de uitstoot van onder meer zwaveldioxide en stikstofoxide zijn aangescherpt. Volgens AZN is het college niet bevoegd om de strengere normen vast te stellen. Daarbij vreest hij niet aan de strengere normen voor de uitstoot te kunnen voldoen. Het afvalverbrandingbedrijf komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200800781/1)

13.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Roermond heeft verleend aan Van der Sluijs Tankopslag B.V. voor de op- en overslag van minerale brandstoffen zoals benzine en olie. De brandstoffen worden opgeslagen in bovengrondse verticale opslagtanks met een gezamenlijke inhoud van 8500 kubieke meter. Het bedrijf is gevestigd aan de Schipperswal in Roermond. Meerdere omwonenden verzetten zich tegen de vergunning en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen onder meer voor hinder van geluid en trillingen als gevolg van het manoeuvreren van komende en gaande schepen. Verder vinden zij dat het college rekening had moeten houden met de recente uitbreiding van een nabijgelegen industrieterrein. (zaaknummer 200800287/1)

13.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Deurne heeft verleend voor 26 woningen aan Katoenstraat oneven en de Industrieweg oneven in Deurne. Een omwonende verzet zich tegen de nieuwe woningen en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank van Den Bosch verklaarde in augustus van dit jaar een eerder beroep van de omwonende ongegrond. In afwachting van de behandeling van het hoger beroep verzoekt hij de Raad van State alvast de bouwvergunning te schorsen, zodat nog niet kan worden begonnen met bouwen. (zaaknummer 200808073/2)