Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

VIERDE DAG ARUBA HEINEKEN CATAMARAN REGATTA VEREIST CONCENTRATIE

Aruba, 19 november 2008

----------
De vierde dag van de Aruba Heineken Catamaran Regatta vereiste grote concentratie. De lichte en variabele bries bracht winst en verlies op de baan. De zeilers moesten continu op hun hoede zijn, want de tactiek veranderde voortdurend. Menno Vercauteren en Jaap Straakenbroek (NED) wonnen overtuigend de ochtendrace. Mischa Heemskerk en Eduard Zanen (NED) schreven 's middags de semi-langeafstandsrace op hun naam. Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis scoorden twee tweetjes en gaan stevig aan de leiding in het tussenklassement.

Zwitserleven Race: Nipte zeges
Deze woensdagmorgen begon rustig op het Arubaanse strand. Het woei ongeveer tien knopen. De deelnemers leken geen haast te hebben na de rustdag vol met actie op het Caribische eiland. Ze namen de tijd om zich badend in zee aan te kleden. Maar eenmaal op het water barstte de strijd weer in alle hevigheid los. Menno Vercauteren en Jaap Straakenbroek gaven flink gas en speelden het spel sterk. Ze werkten zich langzamerhand naar de kop. Vercauteren: "We pakten Mischa en Eduard in het laatste kruisrak. Zij gingen bij de bovenboei eerder overstag richting de kust, terwijl wij doorzetten. Zij voeren vervolgens zo in een header." Vercauteren en Straaten klapten pas toen ze de boei in één keer de boei konden halen. Dat bleek de winnende klap te zijn. Het duo won met een straatlengte voorsprong. "Het was redelijk spannend allemaal", zei Vercauteren glunderend. Ondanks zijn slechte start kwam Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis sterk terug en finishte het als tweede. Nieuwenhuis: "In het eerste kruisrak was elke klap verkeerd. Daarna zaten we elke keer goed. We zijn zoveel mogelijk op de baan gebleven, waarbij we de buitenkanten hebben ontweken. Als je bij deze wind door het midden gaat, houd je het speelveld open. Je kunt dan meer met de shifts." Het tweetal pakte Heemskerk en Zanen net voor de eindstreep.

Semi-long distance: Revanche voor Heemskerk/Zanen
's Middags lijnde de vloot op voor de semi-langeafstandsrace. De deelnemers moesten eerst om de bovenboei, waarna ze onder spi koers zetten naar het zuidelijke puntje van Aruba. Eenmaal om de hoek wachtte hen een halvewinds rak langs het rif en enkele eilandjes. De 41 catamarans keerden door de lagune langs Oranjestad en het vliegveld terug. De verschillen in druk en windrichting waren aanzienlijk, wat het moeilijk maakte voor de bemanningen.

Mischa Heemskerk en Eduard Zanen (NED) gingen als eerste om de boventon, me Booth/Nieuwenhuis in hun kielzog. Heemskerk: "Daarna bleven wij aanvankelijk onder de kust. Mitch en Pim gingen de zee op." De twee koplopers duelleerden tot aan de ingang naar de lagune, waar Booth/Nieuwenhuis aan kop gingen. Zij wisten hun voorsprong te vergroten, maar bij het eilandpunt lagen ze weer bij elkaar. Ze gingen vervolgens nek aan nek naar de laatste boei vlakbij de finish. Heemskerk: "Wij lagen boven hen en zaten in goede druk, dus besloot Mitch overstag te gaan. Ze kruisten achterlangs. Wij zetten door en kregen een mooie lift naar de boei toe. Zo konden we ze pakken." Sander de Boer en Mischa de Munck finishten als derde. De Boer: "We maakten vooral veel winst op het halve windse stuk, doordat steeds goed wisten te schakelen in de veranderlijke wind."

Kleine vloot: Problemen voor koploper
"Vanmorgen ging het prima, maar vanmiddag hadden we wat problemen", zei Dart 18-stuurman Martin van der Velden. Hij gaat samen met zijn dochter Nicole aan de leiding in de kleine vloot. "We kregen de boot gewoon niet aan de praat, totdat we ontdekten waarom. In de lagune zagen we dat een romp drie centimeter naar buiten stond. We hebben vervolgens zitten rammen en duwen om de drijver weer op zijn plaats te krijgen." Manfred Thomasch en Amanda Westera wonnen beide wedstrijden.

Inzamelactie voor Right to Play
's Avonds regende het prijzen tijdens de Holiday Inn Beach Party. Niet om sportieve prestaties te belonen, maar om geld in te zamelen voor stichting Right to Play. Deze actie was het initiatief van het zeilteam Vladimir Voute en Meriam Winterink. De ter beschikking gestelde producten werden geveild en verloot. De totale opbrengst wordt verdubbeld door Atos Origin, de werkgever van Voute. De eindscore volgt morgen.

Top vijf 1. NED - Booth/Nieuwenhuis, F18 Hobie Tiger, 8 punten
2. NED - Zanen/Heemskerk, F18 Hobie Tiger, 14 punten
3. NED - Pols/De Waard, F18 Nacra Infusion, 21 punten
4. GBR - Sunnucks/Farren, F18 Nacra Infusion, 25 punten
5. GBR - Gummer/Bogaards, F18 Capricorn, 29 punten

Top drie >105 vloot (6 inschrijvingen) na zeven races en een aftrek:
1. ARU - Van der Velden/Van der Velden, Dart 18, 8 punten
2. ARU - Grijpma/Hankart, Dart 18, 14 punten

3. AUT - Thomasch/Westera, Dart 18, 17 punten

De Aruba Catamaran Regatta wordt mogelijk gemaakt door Heineken, Aruba (ATA), Martinair, Hapag Lloyd, Holiday Inn, Setar, AWA, Coca Cola, TNG, Does & Cadushi, Aruba Aloe, Palmtours, Aruba Watersports Center, Atlantis, Pelican Nest, Moomba Beach, Zwitserleven en Alfons de Letter.

/// Einde
Voor meer informatie over de Aruba Heineken Catamaran Regatta 2007 kunt u contact opnemen met:

Edwin Lodder, organiser
Mobile : +31 6 51134452
E-mail : edwin.lodder@wxs.nl

Diana Bogaards, perscontacten
Mobiel : +44 7937021218
E-mail Diana@diabo.nl

Het bijgesloten beeldmateriaal mag gatis worden gepubliceerd onder vermelding van fotografe Clairematches.com. U kunt ze in hoge resolutie opvragen bij Diana Bogaards.

Foto's: Vercauteren/Straakenbroek De Boer/De Munck Zuidelijk puntje Aruba

Website : www.arubaregatta.com