Nederlandse Politiebond


Regeringsfracties willen reactie Ter Horst op NPB-brief over onderbezetting politie

Het CDA-Kamerlid Coskun Cörüz heeft minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gevraagd te reageren op de brandbrief die de NPB deze week aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Dat gebeurde op woensdag 19 november tijdens het debat in de Tweede Kamer over de begroting van Binnenlandse Zaken voor volgend jaar. Ook PvdA-Kamerlid Attje Kuiken (foto) zei zich naar aanleiding van de NPB-brief zorgen te maken over de capaciteit van de politie op straat. Ze heeft de minister over dit onderwerp de nodige vragen gesteld.

Volgens de NPB zijn er nu veel minder gekwalificeerde en ervaren politiemensen inzetbaar dan de officiële cijfers over de politiesterkte suggereren. In feite is er sprake van een onverantwoorde onderbezetting.

Geen beloning voor slecht management
Kuiken vindt dat de minister de korpschefs moet aanspreken op hun verantwoordelijkheid om de door het kabinet opgelegde bezuiniging van 100 miljoen euro niet over de ruggen van de agenten op straat te realiseren. Volgens het PvdA-Kamerlid mag de korpsleiding niet worden beloond voor 'slecht management'.

De ondernemingsraden van de politie waarschuwden eerder ook al voor de gevolgen van de bezuinigingen. De werkdruk van agenten is volgens hen nu al zorgwekkend.

Onverantwoord
De SP en de PVV vinden de miljoenenbezuiniging onverantwoord en willen dat die ongedaan wordt gemaakt. Ook de VVD en de SGP maken zich zorgen over de gevolgen van de bezuiniging en onderbezetting bij de politie. Maar volgens de coalitiegenoten CDA en PvdA kunnen de korpsen nog veel geld besparen door beter samen te werken, bijvoorbeeld op ict-gebied.

Ter Horst zal op donderdagavond 20 november tijdens de voortzetting van het debat ingaan op de vragen over de politie.

Klik hier voor het interview met NPB-voorzitter Han Busker bij Goedemorgen Nederland!

Gepubliceerd op 20 november 2008.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.