FloraHolland


Greenports staan op de kaart in Lansingerland

BLEISWIJK (20 november 2008) - Visie 2040 gemeente Lansingerland: uitgebreid aandacht voor Greenport Westland - Oostland en Greenparc Bleiswijk

In de Visie 2040 van de gemeente Lansingerland wordt uitgebreid aandacht besteed aan de Greenport Westland-Oostland en aan Greenparc Bleiswijk. Aad van den Enden, Vestigingsmanager FloraHolland vestiging Bleiswijk: "De glastuinbouw wordt door de gemeente gezien als een innovatieve bedrijfstak, die zich moet richten op `het ontwikkelen, uitwisselen en toepassen van nieuwe kennis en technieken in de teelt.' De gemeente is voorstander van het bevorderen van productie, handel en logistiek en kennisontwikkeling in het productiegebied Oostland/Zuidplas binnen de Greenport Westland-Oostland. Dit sluit aan bij onze ambities. FloraHolland vestiging Bleiswijk stimuleert de productieontwikkeling en tuinbouwinnovatie in het Oostland en in het deels nieuw te ontwikkelen Zuidplasgebied, aangezien dit de positie van de klokken van Bleiswijk en de marktplaats op zichzelf versterkt. Greenparc Bleiswijk zien wij als geschikte vestigingslocatie voor handelshuizen die veel direct inkopen onder andere bij de kwekers in Oostland/Zuidplas. Ook streven wij ernaar om vestiging Bleiswijk en de naaste omgeving te ontwikkelen tot een locatie waar kennisontwikkeling en innovatieonderzoek voor de agribusiness plaatsvindt en waar brancheverenigingen en kennisinstellingen goede huisvestingsmogelijkheden vinden. Dit sluit aan op de visie van de gemeente Lansingerland. Hieruit kun je concluderen dat de Greenport Westland -Oostland en Greenparc Bleiswijk op de kaart staan bij de gemeente Lansingerland."

Duurzame productie
De Visie 2040 beschrijft onder meer dat de gemeente Lansingerland in 2040 aan de noordzijde van de gemeente een modern glastuinbouwgebied van 1000 ha wil hebben gerealiseerd, waar de gemeente zal streven naar duurzame productie. In 2040 wil de gemeente Lansingerland een wereldexpertisecentrum zijn voor de glastuinbouw.

Greenparc Bleiswijk
Volgens de Visie 2040 mag Greenparc Bleiswijk verder uitgroeien als agrilogistiek handels- en distributiecentrum met een overslagfunctie, waardoor ladingen kunnen worden gecombineerd en efficiënte vervoersstromen kunnen ontstaan. Op termijn voorziet de gemeente een aparte doelgroep-oprit en -afrit voor de veilingen richting de A12 (in oostelijke richting). De gemeente Lansingerland wenst in de toekomst ook een aansluiting op het railnet om ervoor te zorgen dat goederenstromen vanuit het Oostland en de Greenports op duurzame wijze kunnen worden afgehandeld. Rond station Bleizo zal er sprake zijn van een geconcentreerde ontwikkeling van kantoorruimte en ruimte voor kennisinstellingen en tentoonstellingen.