Gemeente Zeist

19-11-2008: Masterplan Kerckebosch
Laatst gewijzigd: 20 november 2008

GEZAMENLIJK PERSBERICHT GEMEENTE ZEIST EN WONINGCORPORATIE DE SEYSTER VESTE

College en directie De Seyster Veste keuren ambitieus plan voor spraakmakende nieuwe wijk in het bos goed

Vernieuwing Kerckebosch kan door

Het college van B&W en de directie van woningcorporatie De Seyster Veste hebben hun goedkeuring gegeven aan de Realisatieovereenkomst Kerckebosch (ROK) en het bijbehorende Masterplan. Het Masterplan beschrijft de fysieke en sociale opgave voor de nieuwe wijk. De Realisatieovereenkomst geeft aan op welke manier de partijen de uitvoering willen aanpakken. De Raad van de gemeente Zeist en de Raad van Commissarissen van De Seyster Veste beslissen in het eerste kwartaal 2009 over de ROK en het Masterplan.

Kerckebosch: spraakmakende nieuwe wijk in het bos

Het Masterplan laat zien dat het mogelijk is om 1250 nieuwe woningen en voorzieningen op een kwalitatief goede, aantrekkelijke wijze in het bos te realiseren. Met behoud van waardevol groen, met een betere verbinding tussen binnen- en buitenbos en een afwisselend woningaanbod voor alle inkomensklassen. Kerckebosch is milieuvriendelijk, veilig en zorgeloos wonen in een duurzame, nieuwe wijk met een groene uitstraling.

Groene koploperspositie Kerckebosch

Milieuvriendelijk bouwen voor een groene wijk in het bos. De gemeente Zeist en De Seyster Veste willen bijdragen aan duurzaamheid en de energievraag in de nieuwe wijk beperken. Vooruitlopend op de wettelijke verplichtingen, passen zij daarom voor Kerckebosch een striktere energienorm toe. Voor de bewoners van Kerckebosch betekent dit een aanzienlijke besparing in de energiekosten. Dit heeft een positief effect op de totale woonlasten. Kerckebosch wil met deze groene ambities straks behoren bij de `groene koplopers' binnen de provincie Utrecht. Dit vraagt wel om aanzienlijke meerinvesteringen, die voor een deel terugverdiend moeten worden. Mogelijkheden hiervoor zijn onder andere het verkrijgen van subsidies bij overheden.

Nieuwbouw- en sloopplanning veranderd

In april van dit jaar is het Masterplan Kerckebosch gepresenteerd tijdens een informatiebijeenkomst. De verwachting was toen dat het Masterplan voor de zomer afgerond zou worden. Dat is niet gelukt, omdat er meer tijd nodig was om het gewenste kwaliteitsniveau te bepalen en de financiële dekking daarvan zeker te stellen. De nieuwbouw- en sloopplanning is veranderd mede omdat de procedure voor het nieuwe bestemmingsplan Hoge Dennen/Kerckebosch meer tijd in beslag neemt dan was voorzien. De nieuwbouw start naar verwachting in de tweede helft van 2011. Inschatting is dat de eerste woningen medio 2012 gereed zijn. Dan volgt de verhuizing en pas daarna de sloop van de bestaande woningen.

Sociaal Economisch Programma

Het Sociaal- en Economisch Programma (SEP) is onderdeel van het Masterplan. Vanuit het programma vindt ondermeer de ontwikkeling van welzijns- en economische activiteiten plaats die nodig zijn voor een levensloopgeschikte en duurzame nieuwe wijk. De uitvoering van het SEP (in samenwerking met Zorgeloos Wonen) is al gestart met het aanstellen van de wijkcoach, het wijkinloophuis aan de Prinses Irenelaan maar ook de oprichting van het platform `Bevordering Techniek in de regio Zeist'. Dit platform ontwikkelt en organiseert activiteiten om o.a. nieuwe leerlingen te werven voor de VMBO-school in de wijk.

Inloopbijeenkomst Kerckebosch 24 november 2008

De gemeente en De Seyster Veste kunnen zich voorstellen dat er nog vragen zijn bij bewoners, omwonenden en andere belangstellenden. Daarom organiseren zij op 24 november tussen 19.00 en 21.30 uur een inloopbijeenkomst. Locatie is het Apostolisch Genootschap, Graaf Lodewijklaan 15. Er is dan ook gelegenheid de basis van het plan en de voorbeelduitwerking te bekijken. Het al eerder gepresenteerde Masterplan (april 2008) is op hoofdlijnen niet veranderd. Wel is een aantal kleine aanpassingen doorgevoerd, mede naar aanleiding van reacties van bewoners, omwonenden en andere partijen.

Winkelcentrum Kerckebosch

Afgelopen zomer stemde het college van B&W van Zeist in met het voorstel om ook het winkelcentrum Kerckebosch te vernieuwen. Het moet onderdeel van het kloppende hart van Zeist-Oost worden. De gemeente en De Seyster Veste gaan een werkgroep samenstellen om de plannen voor een nieuw hart voor Kerckebosch voor te bereiden. De eigenaar van het winkelcentrum is benaderd om deel te nemen aan de planvorming voor de herontwikkeling. Uiteraard worden ook winkeliers, bewoners rondom en boven het winkelcentrum en andere belanghebbenden tijdig bij de plannen betrokken.

Bestemmingsplan Hoge Dennen/Kerckebosch

Kerckebosch valt onder het bestemmingsplan Hoge Dennen/Kerckebosch. Voor dit gebied is een nieuw bestemmingsplan in voorbereiding. Het Masterplan Kerckebosch geeft de richtlijnen aan voor dit bestemmingsplan, voor zover het Kerckebosch betreft. Samen met het besluit over het Masterplan Kerckebosch heeft het college van B&W ook ingestemd met de Nota van Uitgangspunten van het bestemmingsplan Hoge Dennen/Kerckebosch. Het is de planning om de Nota van Uitgangspunten gelijktijdig met het Masterplan in het eerste kwartaal van 2009 in de gemeenteraad vast te stellen. Daarna start de inspraakperiode voor het conceptbestemmingsplan.

Kerckebosch wordt de komende jaren vernieuwd. De gemeente Zeist en woningcorporatie De Seyster Veste werken samen aan het levensloopgeschikt maken van deze wijk. Nieuwe of verbeterde voorzieningen komen in een bosrijke wijk waarin 1250 nieuwe woningen in verschillende prijsklassen en types worden ontwikkeld. Om dit doel te realiseren worden 708 huurwoningen gesloopt. Het nieuwe Kerckebosch biedt straks mogelijkheden voor de terugkeer van de huidige bewoners, maar schept ook ruimte voor nieuwe bewoners. Kerckebosch, wonen in het bos voor iedereen!