Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen te stellen door Eiko Smid (CDA) tijdens de raadsvergadering van donderdag 20 november 2008.

Er worden diverse onderzoeken uitgevoerd waarmee de veiligheid van de gemeenten in Nederland gemeten wordt. In een recent onderzoek van Politie en Wetenschap, "de gemeentelijke Veiligheidsindex", staat Utrecht op de eerste plaats als meest onveilige gemeente.

Naar aanleiding van de brief d.d. 7 november, waarin het college een reactie geeft op dit onderzoek, wil het CDA graag antwoord op de volgende vragen:

1. Wanneer wist het college van het resultaat van deze landelijke Veiligheidsindex? Wist u dit al voordat de teksten van de begroting werden gedrukt? Heeft de 1e plaats in de Veiligheidsindex u verbaasd ?

2. Hoe ziet u de uitkomst van de landelijke Veiligheidsindex in verhouding tot de eigen gemeentelijke cijfers over veiligheid en ook de Utrecht Monitor, waar onlangs nog wat rooskleuriger beelden werden aangegeven.

3. De CDA fractie vindt dat de uitkomst van dit onderzoek schade kan doen aan het imago van Utrecht. Het College lijkt met de brief de cijfers uit de Veiligheidsindex te relativeren. Hoe ernstig neemt het college deze uitkomst? Welke schade heeft die onveiligheidsstatus voor de economische positie van Utrecht?

4. Welke (extra)acties geeft het College de komende tijd prioriteit om de veiligheid te verbeteren en hoe bereiken we dat we van die 1e plaats op de ranglijst afgaan.

5. Tot slot, wat communiceert het College, (naar aanleiding van de Veiligheidsindex) naar de eigen inwoners en ook naar onze buitenwereld over de veiligheid in Utrecht?


---- --