Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuw in Solve-publicatiereeks: luchtkwaliteit en verkeer

Snellere doorstroming verkeer verbetert luchtkwaliteit

Ede, 20 november 2008

Een betere doorstroming van het verkeer heeft naast het verkeerskundige voordeel ook een positief effect op de luchtkwaliteit. De nieuwe publicatie van het kennisprogramma Solve (Snelle oplossingen voor lucht en verkeer) van CROW 'Schonere lucht bij een betere doorstroming' beschrijft de verkeerskundige maatregel 'Langzaam rijden gaat sneller' waarmee de emissies van het verkeer kan worden verminderd.

Het verkeer is vaak de belangrijkste lokale bron van de uitstoot van schadelijke stoffen. Gerichte verkeersmaatregelen kunnen dan ook een wezenlijke bijdrage leveren aan schonere lucht. In de nieuwe publicatie worden handreikingen geboden voor de toepassing van het van oorsprong verkeerskundige concept 'Langzaam-sneller'. Door het scheiden van rijstroken, het bieden van rustpunten in de oversteekbeweging en door speciale kruispuntvormen kan de afwikkeling van het verkeer op de voorrangswegen ongehinderd plaatsvinden. Dit zorgt voor een hoge afwikkelingscapaciteit en is goed voor het milieu.

De publicatie maakt deel uit van de publicatiereeks 'Luchtkwaliteit en verkeer'. Het concept 'Langzaam rijden gaat sneller' is een van de maatregelen die het kennisprogramma Solve projectmatig uitwerkt en die wordt opgenomen in de Solve Maatregelenmix.

Met het verschijnen van de publicatie is ook een nieuwe versie van het computerprogramma beschikbaar waarmee nu ook de effecten van verkeersmaatregelen op fijn stof en stikstofdioxide gesimuleerd kunnen worden.

Solve
Gemeenten en provincies hebben behoefte aan praktische informatie over maatregelen die nodig zijn om aan de eisen voor de luchtkwaliteit te voldoen. Het kennisprogramma Solve van CROW voorziet hierin. Het programma biedt een samenhangend pakket van direct toepasbare, snelle oplossingen. Dit zijn oplossingen op het gebied van verkeer, waarmee gemeenten en provincies de luchtkwaliteit rond hun lokale wegen kunnen verbeteren. Met als doel de Europese normen voor fijn stof en stikstofdioxide binnen de gestelde termijnen te halen.

CROW is het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte. Een not-for-profitorganisatie waarin overheid en bedrijfsleven samenwerken aan het ontwikkelen, verspreiden en beheren van praktisch toepasbare kennis voor beleidsvoorbereiding, planning, ontwerp, aanleg, beheer en onderhoud.

CROW-publicatie 219f 'Schonere lucht bij een betere doorstroming' kost E 30,- (inclusief BTW en verzendkosten binnen Nederland) en is te bestellen via de website: www.crow.nl/shop, per fax (0318) 62 11 12, of per post: Postbus 37, 6710 BA Ede. Dit is een uitgave van het themaOpenbare Ruimte.

Voor het aanvragen van een recensie-exemplaar kunt u een e-mail sturen naar communicatie@crow.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met CROW, afdeling Marketing en Communicatie, Caroline Berg, e-mail berg@crow.nl of tel. (0318) 69 53 91.


---- --