European Union



Brussel, 20 november 2008

Staatssteun: Commissie zet licht op groen voor staatsgarantie België ten behoeve van Fortis Bank

De Europese Commissie heeft, op basis van de staatssteunregels van het EG-Verdrag, toestemming gegeven voor het garantiemechanisme dat Fortis Bank makkelijker toegang tot financiering moet geven. De Commissie kwam tot de bevinding dat de regeling in lijn is met haar richtsnoeren over staatssteun om de huidige financiële crisis te overwinnen (zie IP/08/1495). De steun is noodzakelijk om de levensvatbaarheid van Fortis Bank te verzekeren - en zodoende een ernstige verstoring in de Belgische economie te voorkomen. De garantieregeling is, qua tijd en toepassingsbereik, beperkt tot het strikt noodzakelijke minimum dat nodig is om de toegang tot financiering te herstellen. Bovendien wordt een passende garantiepremie geëist en worden de nodige garanties geboden om de concurrentieverstoring tot een minimum te beperken. Daarom is de regeling verenigbaar met artikel 87, lid 3, onder b), van het EG-Verdrag. Het besluit van vandaag ziet niet op de maatregelen die tussen 29 september en 6 oktober 2008 ten behoeve van Fortis Bank zijn genomen (de kapitaalinjectie en de verkoop aan BNP Paribas). Die maatregelen worden afzonderlijk beoordeeld.

EU-Commissaris voor Concurrentie Neelie Kroes: "De staatsgarantie was nodig om Fortis Bank opnieuw toegang te geven tot wholesale-financiering op de korte en de middellange termijn. Tegelijk zijn er stevige garanties tegen mogelijke misbruiken ingebouwd."

Op 18 november 2008 deed de Belgische overheid aanmelding van een staatsgarantie die de liquiditeitsproblemen bij Fortis Bank moest aanpakken. Deze problemen waren ontstaan doordat de wholesale-kredietmarkt was opgedroogd, en hadden het wantrouwen in Fortis Bank als gevolg van haar recente problemen versterkt.

De Commissie kwam tot de conclusie dat het mechanisme voor staatsgaranties voldoet aan de voorwaarden die zij had vastgelegd in haar mededeling over staatssteun aan financiële instellingen in het kader van de huidige wereldwijde financiële crisis (zie IP/08/1495):
* het soort gedekte verplichtingen: de garantieregeling dekt alleen wholesale-financiering op korte en middellange termijn. De staatssteun blijft dus in omvang beperkt tot wat nodig is om de bank opnieuw toegang te geven tot wholesale-financiering op korte en middellange termijn;

* de looptijd van de regeling is beperkt: de periode waarin nieuwe garanties kunnen worden afgegeven, bedraagt 6 maanden. Voor iedere verdere verlenging van die termijn moet de Commissie toestemming geven. Zo kan zij nagaan of de maatregel niet wordt gehandhaafd wanneer de financiële crisis al voorbij is;
* een passende bijdrage van de begunstigde: Fortis Bank betaalt een aanzienlijke garantiepremie, die zal toenemen in verhouding tot het volume gegarandeerde schulden;

* buitensporige concurrentieverstoring wordt voorkomen: om misbruiken te voorkomen zijn er voldoende gedragsrestricties uitgewerkt. Met name zijn er plafonds voor de balansgroei van Fortis Bank en mag de bank in advertenties ook niet ermee uitpakken dat zij staatsgaranties heeft gekregen. Roofprijzen op de retail-depositomarkt zijn eveneens verboden;
* een passende follow-up: de Belgische autoriteiten hebben toegezegd om, wanneer een garantie wordt aangesproken, snel een saneringsplan bij de Commissie aan te melden, in lijn met de staatssteunregels voor de herstructurering van ondernemingen in moeilijkheden (zie MEMO/04/172).

De niet-vertrouwelijke versie van het besluit komt, zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost, in het Staatssteunregister op de website van DG Concurrentie beschikbaar onder zaaknummer N 574/2008. Een overzicht van de recentste beschikkingen en besluiten inzake staatssteun die op internet en in het Publicatieblad zijn gepubliceerd, is te vinden in State Aid Weekly e-News.