Voedsel en Waren Autoriteit

VWA treedt op tegen actievoerders rookverbod

20 november 2008 - nieuwsbericht

Het actiecomité tegen rookverbod in de horeca, Buigen of Barsten, kondigde aan controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit te gaan fotograferen en hun foto's op de website van het actiecomité te publiceren. Dit is onrechtmatig tegenover degenen die worden gefotografeerd en kan een intimiderende werking hebben. Bovendien belemmert het de controleurs in de uitoefening van hun bevoegdheden en dat levert strafbaar handelen op. Hierop zijn boetes tot 18.500 euro gesteld.

De VWA heeft juridisch advies ingewonnen bij de landsadvocaat en bereidt civielrechtelijke, bestuursrechtelijke en strafrechtelijke maatregelen voor tegen horecaondernemers die ontoelaatbare middelen aanwenden om de handhaving van het rookverbod te belemmeren.

Het rookverbod, dat in de Tabakswet is vastgelegd, is ingegeven door het belang van bescherming van de volksgezondheid. Roken brengt de gezondheid ernstige schade toe. Het veroorzaakt onder meer longkanker, hart- en vaatziekten, bronchitis en andere ziekten van de ademhalingswegen. Roken is in ons land helaas nog steeds doodsoorzaak nummer één. Tabaksproducten veroorzaken dan ook een enorme volksgezondheidsschade en hoge maatschappelijke kosten. Handhaving van het rookverbod spaart mensenlevens. De rechter heeft het verbod rechtmatig geoordeeld.