Leefbaar Rotterdam



donderdag, november 20, 2008

Bedreigingen tegen Roteb medewerkers

Veel overheidspersoneel wordt met regelmaat geconfronteerd met bedreigingen. Afgelopen weken was het bij de Roteb weer raak. Voor Leefbaar is elke bedreiging er één teveel en dient er altijd aangifte gedaan te worden en direct door de politie opgetreden. Hier lijkt het nog al aan te schorten.

Een medewerker van de Roteb werd vorige week tijdens zijn werk met de dood bedreigd en kon hierdoor zijn werkzaamheden niet hervatten. Uitlatingen in de krant maakten duidelijk dat dit in sommige wijken vaak voorkomt, maar dat medewerkers hier geen aangifte van durven doen omdat men vreest voor de gevolgen. Dit is ruim baan voor straatterreur en volstrekt ontoelaatbaar. Leefbaar Rotterdam heeft hierover vragen in de gemeenteraad gesteld.

Burgemeester Opstelten was onaangenaam verrast door de berichten in de media en vond het volledig terecht dat dit in de raad aan de orde werd gesteld. Elke vorm van bedreiging zou volgens het gemeentelijk protocol altijd moeten leiden tot een melding en vervolging door het Openbaar Ministerie. Op korte termijn zou met de Roteb overleg gevoerd gaan worden om de partijen beter met elkaar te laten samenwerken.

Uit de beantwoording bleek dus dat er al een protocol, hoe om te gaan met bedreigingen ligt, maar zoals wel vaker het geval gaan de zaken in de praktijk toch wat anders dan op papier. Dit is een fenomeen dat Leefbaar helaas vaak tegenkomt, bijvoorbeeld waar het burgeraangiften van bedreiging betreft. Ook hier blijkt in de praktijk dat er zeer verschillend opgetreden wordt bij aangifte en het komt regelmatig voor dat men op het politiebureau, om uiteenlopende redenen, het slachtoffer ontraadt aangifte te doen. Op deze wijze omgaan met aangiften doet wonderen voor de veiligheidsindex, maar bijzonder weinig voor de veiligheid.