Provincie Gelderland



Arnhem, 20 november 2008

EERSTE GELDERSE ENERGIEPRIJS NAAR JAN LINDERS

"Juist in de supermarktbranche valt veel energiewinst te behalen", aldus gedeputeerde Annelies van der Kolk bij het overhandigen van de Eerste Gelderse Energieprijs aan Jan Linders. "Jan Linders steekt zijn nek uit met duurzame investeringen in een markt waar dat geen gemeengoed is. En de kansen voor uitstraling zijn enorm, want wie doet er nu geen boodschappen?" In haar nieuwe filiaal in Arnhem heeft Jan Linders verschillende energiebesparende maatregelen ingevoerd. De prijs, bestaande uit een trofee en 5000 euro werd vanavond uitgereikt door gedeputeerde Annelies van der Kolk.

De jury heeft het niet gemakkelijk gehad bij de keuze van een prijswinnaar uit de vier genomineerde bedrijven: Berendsen Textiel Service BV Apeldoorn, Vesting Bronsbergen in Zutphen, Ingenieursbureau Cumae Arnhem en Supermarkt Jan Linders, Malburgen-Arnhem. De keuze is uiteindelijk gevallen op de supermarkt van Jan Linders.

Goed voorbeeld doet volgen
Dit bedrijf geeft het goede voorbeeld, een voorbeeld dat makkelijk te kopieren is voor andere supermarkten: een warmteterugwinningsinstallatie en Led verlichting en het afdekken van het diepvrieseiland. In de vrieskasten wordt gebruik gemaakt van LED-verlichting, waarbij het mes aan 2 kanten snijdt: de LED's gebruiken minder energie dan traditionele TL-verlichting, en ze geven minder warmte af, waardoor de koeling minder energie vraagt. Op de deuren wordt een folie gebruikt om te zorgen dat deze niet beslaan bij het openen. Dat voorkomt dat de deuren hiervoor verwarmd moeten worden en de koeling daarachter dus weer harder moet werken. Ook in de winkelpui is gewerkt met een nieuw soort LED-verlichting waardoor enorm bespaard wordt op het aanlichten van het pand.

Besparing
Supermarkten hebben afspraken met het Rijk gemaakt om een behoorlijke besparingsopgave door te voeren in de komende periode. Het algemene beeld is dat dit moeizaam van de grond komt. Jan Linders geeft met deze nieuwe supermarkt het duidelijke signaal af dat het wél kan. Dat is van belang voor de hele branche.

Innovatie
Jan Linders kiest ook duidelijk voor innovatie: de CO2-koeling is daarvan een goed voorbeeld. Jan Linders laat zich niet afschrikken door praktische hobbels: als het benodigde type LED-verlichting voor de puien alleen te krijgen is in Frankrijk reist hij af naar Frankrijk om het toch voor elkaar te krijgen. De inspanningen blijven niet beperkt tot dit filiaal. Succesvolle vernieuwingen worden vervolgens in alle nieuwe zaken geïmplementeerd en zo veel mogelijk ook uitgerold naar de bestaande supermarkten. Er is ook aandacht voor energiebesparing in de keten: met name de logistieke oplossingen die worden gekozen in het geautomatiseerde distributiecentrum zijn interessant. Het gezamenlijk leveren van verschillende soorten artikelen aan de verschillende supermarktfilialen scheelt elke dag weer 5 vrachtwagenritten langs 53 winkels. Bijvoorbeeld door de restwarmte van de koelingen terug te winnen en daarmee het gebouw te verwarmen. Ook het afsluiten van de vrieskasten en bakken in de zaak leveren energiewinst op.

Aanpakken en aanpassen
De Gelderse Energieprijs is onderdeel van het klimaatprogramma Aanpakken en Aanpassen. Opzet is dat de prijs wordt toegekend aan het bedrijf dat daadwerkelijk fors energie heeft bespaard en duurzame energie gebruikt én een voorbeeld kan zijn voor vergelijkbare bedrijven. De jury bestaat uit de leden van het Gelders klimaatforum: prof.dr.ir. P. Vellinga, drs. Mw. M van Meekeren, mw Prof.dr. L.E.M. (Louise) Vet, drs. S. (Sible) Schöne, drs. D.(Daan) Dijk onder voorzitterschap van gedeputeerde Van Der Kolk.