Pirelli Kalender 2009

20/11/2008 20:00

Pirelli Tyres Nederland

Berlijn, 20 november 2008 - De uitgave van de 2009 Pirelli kalender , al meer dan veertig jaar een cultus voorwerp onder kenners van fotografie , een evolutie van schoonheid en cultuur, werd vandaag tijdens de wereldpremiere onthuld in Het Station in Berlijn, het historische treindepot dat de hoofdstad met Dresden, Wenen en Praag verbond in de laat negentiende eeuw.

De achtergrond waartegen de 36e "Cal" is gefotografeerd is het landschap van Botswana, een plek waar afgelopen mei de beroemde fotograaf Peter Beard tien dagen lang zeven internationaal bekende modellen heeft vereeuwigd.

Beard, die dertig jaar in Kenia heeft geleefd, is een van 's werelds grootste vertalers van de mystiek en charme van Afrika.

Na de uitgave van vorig jaar, gemaakt in China, waar Patrick Demarchelier op kunstzinnige wijze de atmosfeer van de oude theehuizen en de moderne metropolis van China naast ellkaar plaatste, verhuist de Pirelli Kalender naar een van de weinige plekken in Afrika die wild en onbeschadigd zijn, vrij van de vernielingen van oorlogen en met de hoogste concentratie van wilde dieren.

Peter Beard heeft gekozen voor een authentiek land met vele voorouders dat is geboren uit de interpretatie van twee verschillende werelden: de aquatische oase van de Okavango rivier delta en de dorre uitgestrektheid van de Kalahari woestijn.

Een plaats die gespaard gebleven is van de exploitatie van het land en de verarming van haar middelen. De ideale achtergrond waartegen de fotograaf zijn uiting van de natuur

als metafoor kan brengen, altijd in beweging, bron van onuitputtelijke creativiteit, waarbinnen haar ritmes en wetten altijd een begin en eind moeten hebben.

Een natuur die wordt omschreven als krachtig maar gelijk ook als gewond, met een harmonieuze kijk op het milieu in de geest van het amerikaanse naturalisme van de 19e eeuw. Door de lens van Beard, geeft de natuur een schreeuw en rebelleert tegen de onvermogen van de mens om groei en ontwikkeling te combineren met wijsheid en respect voor diversiteit. Het is in deze context dat de olifanten, de echte voorvechters van deze editie van de Kalender, worstelen om te overleven, overgeleverd als zij zijn aan immer krimpende leefgebieden. Olifanten als metafoor voor het menselijke ras, en Afrika als metafoor van een verwoeste wereld die haar verloren harmonie moet terugkrijgen.

Beard verleent geen priveleges aan mensen, dit omdat hij gelooft dat wij, net als dieren, de balans van de natuur moeten respecteren. Hij schetst ons een beeld van het bittere lot te moeten leven in een omgeving ,opgegeven aan ongastvrijheid door bijziendheid, ongecontroleerde ontwikkeling, waar de kwaliteit van het leven progressief afneemt en men tot goede afspraken moet komen met de opstand van een beledigde natuur.

De enige hoop is schoonheid. Beard gelooft dat de sleutel tot de redding van de mensheid ligt in de zoektocht naar waarheid en schoonheid. De modellen van Beard worden geportretteerd als generators van het leven, de bron van alle dingen, wiens gracieuse voorkomen volledig in tact blijft. Ze worden afgeschilderd als schepsels geboren uit de schoot van Moeder Natuur: heroisch, krachtvol, met sterke eigenschappen en krachtige bewegingen; standbeelden, symbolen van de creativiteit van de natuur en de capaciteit om te regenereren. " Alleen schoonheid kan de wereld redden" is de boodschap van de nieuwe Pirelli Kalender, in de geest van Fyodor Dostovsky.

De zeven modellen zijn: Daria Werbowy uit Canada, Emanuela de Paula en Isabeli Fontana ( die debuteerde in de 2005 Kalender van Demalchier ) uit Brazilie, Lara Stone en Rianne Ten Haken uit Nederland, Malgosia Bela uit Polen en uit Italie Mariacarla Boscono ( die al verscheen in de 2003 editie van Bruce Weber en ook in de Kalender van Nick Knight uit 2004 ).

Het uiteindelijke resultaat is een kalender/dagboek die Peter Beard beschrijft als "een levend beeldhouwwerk". De 56 platen van de nieuwe "Cal" zijn een rijke collage van afbeeldingen, citaten, observeringen van de kunstenaar over het milieu, klimaatveranderingen en de opwarmen van de aarde, overbevolking en de uitputting van natuurlijke bronnen. "Mijn echte zorg", zegt de fotograaf " is de vernietiging van de natuur over de gehele wereld. We zijn het spoor waarop de evolutie is gebaseerd volledig bijster, en ook hoe belangrijk de verscheidenheid van de natuur is. Dit concept is de feitelijke basis van overleving".

Tijdens het fotograferen en produceren van de Kalender zijn een aantal maatregelen genomen om de impact op het milieu te minimaliseren. Om aan te sluiten bij Peter Beard's boodschap, zal de Pirelli Kalender en de gala presentatie van de 2009 editie Zero Impact(R) zijn. Pirelli zal, in samenwerking met een Life Gate initiatief, bijdragen aan de creatie en bescherming van een bebost gebied in Costa Rica, in staat om dezelfde hoeveelheid CO2 te absorberen die is geproduceerd tijdens de productie en het printen van de Kalender en bij de gala presentatie. Aanvullend zal de Kalender worden geprint op natuurlijk, loodvrij papier.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.nl.pirelli.com