Nederlandse Politiebond


Politie laat duizenden zaken liggen door ONDERBEZETTING RECHERCHE

De Nederlandse politie laat wegens personeelsgebrek tienduizenden misdaadzaken onaangeroerd op de plank liggen. Dat meldde het RTL Nieuws vanavond. Het gaat niet alleen om kleine zaken. NPB-hoofdbestuurder Jan Willem van de Pol (foto) meldde in de uitzending: 'Het gaat om gewapende overvallen met geweld, het gaat om verkrachtingen met bekende daders.'

De recherchediensten kampen met een enorm personeelstekort; er zijn 500 vacatures. Dat blijkt uit een onderzoek van CapGemini in opdracht van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De tekorten zijn het grootst bij de diensten die grote misdaadzaken moeten oplossen. Bij de Bovenregionale Recherche Noord-Oost Nederland is 20 procent van de plekken niet ingevuld; bij de Nationale Recherche is dat 10 procent.

Regionaal
Ook de regionale korpsen kampen met veel lege plekken. Zo is er bij het politiekorps Hollands-Midden bijna 12 procent van de recherchefuncties niet ingevuld. Vooral aan specialisten zoals forensische-, financiële en digitale rechercheurs ontbreekt het.

Hoogleraren
Hoogleraren strafrecht zijn zeer bezorgd over de ontwikkelingen. Hoogleraar Peter Tak stekt dat 'de georganiseerde criminaliteit niet op het gewenste niveau kan worden opgespoord'. Hoogleraar Geert-Jan Knoops is ook bezorgd over de kwaliteit van het rechercheonderzoek. 'Een tekort aan mensen betekent afbreuk aan kwaliteit en dus het risico dat de rechter niet volledig is voorgelicht.'

Aanpak
Minister Ter Horst van BZK wil de tekorten aanpakken door de zittende rechercheurs een toelage geven. Dat moet voorkomen dat ze weggaan. Ook moet de politie snel meer mensen van buiten aantrekken.

Klik hier voor het rapport VACATUREDRUK RECHERCHE!,!--origineel-->

Gepubliceerd op 20 november 2008.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.