Allereerste Steinway naar Nederland


ALKMAAR, 20080904 -- Een replica van de `Steinway nr. 1 vleugel' komt naar Alkmaar. Van donderdag 20 t/m zaterdag 29 november is dit unieke instrument te bewonderen in Steinway Center Nederland. "Het is de eerste keer dat de vleugel ons land aandoet", vertelt commercieel directeur Bouke Ypma. "We vinden het geweldig dat de Nederlandse pianoliefhebbers op deze concrete wijze kennis kunnen nemen van de geschiedenis van Steinway & Sons."

Heinrich E. Steinweg, grondlegger van het Steinway concern, bouwde anno 1836 deze eerste, en inmiddels legendarische vleugel voor zijn vrouw. `Werkplaats' was de keuken van zijn eigen huis in de stad Seesen in het Duitse Harzgebergte.
De `keukenpiano', zoals deze ook wel wordt genoemd, was het begin van een revolutie in de pianobouw. De legende Steinway & Sons was geboren.

Het succes met de constructie van dit instrument inspireerde Heinrich tot het verder perfectioneren van de vleugel. Hij emigreerde naar Amerika, veramerikaniseerde zijn naam (Henry E. Steinway) en opende in 1853 de Steinway & Sons fabriek in New York. Speciaal voor de Europese markt begon Steinway in 1880 een tweede fabriek in Hamburg. Vanaf die periode registreerde de pianobouwer meer dan 120 patenten en werd daarmee de grondlegger van de hedendaagse piano- en vleugelbouw.

Filosofie
Sinds de oprichting in 1853 is de filosofie van Steinway & Sons `To build the best piano possible'. De bouw van een Steinway vleugel neemt één jaar in beslag. Ieder onderdeel (een Steinway vleugel bestaat uit 12.000 onderdelen) is van absolute topkwaliteit en wordt met de grootst mogelijke zorg behandeld en verwerkt. Hierbij staat alles in dienst van de klank. Steinway & Sons maakt uitsluitend gebruik van massieve materialen en houtverbindingen, waardoor alle trillingen optimaal worden doorgegeven en weergegeven.

U bent van harte uitgenodigd de `Steinway nr. 1 vleugel' te bekijken, te beluisteren én te bespelen! Steinway Center Nederland is gevestigd in PianoMall Nederland, Robijnstraat 5 te Alkmaar. Website: www.pianomall.nl





De Nieuwsmakelaar