Politie Twente

Persbericht Gemeente Borne / Politie Twente

3 november 2008

Politie kiest Borne als locatie voor nieuw arrestantencomplex

Enschede/Borne - Wethouder N.A.M. Lansink Rotgerink van Borne, korpschef P. Deelman van Politie Twente en rentmeester A.H. Schimmelpenninck van Twickel, hebben vandaag een overeenkomst tot grondoverdracht ondertekend. Met deze overeenkomst is een perceel grond van Twickel via de gemeente Borne aan de politie Twente verkocht. De politie Twente wil dit stuk grond aan de Hosbekkeweg gebruiken voor de bouw van een nieuw arrestantencomplex.

De politie Twente kent momenteel drie locaties (Almelo, Enschede en Hengelo) in Twente om haar arrestanten tijdelijk op te houden. Vooral het feit dat de huidige cellen in Almelo en Enschede verouderd zijn en vanwege de aanscherping van de veiligheidsnormen (als gevolg van de Schipholbrand) is het nodig een nieuw arrestantencomplex te realiseren. Aanpassing van de oude faciliteiten aan de nieuwe veiligheidsnormen zou tot hogere kosten leiden dan nieuwbouw. Omdat het werken op één locatie minder personele inzet kost dan op drie realiseert de politie één nieuw arrestantencomplex. De politie Twente kiest voor Borne omdat de centrale ligging op de as Almelo-Hengelo-Enschede de minste verkeersbewegingen veroorzaakt. Vestiging aan de Hosbekkeweg naast het Politie Trainingscentrum beperkt de lokale verkeersdruk door arrestantentenvervoer of politiemedewerkers. Voor de nieuwbouw is een investering van E 9,6 miljoen opgenomen in de meerjarenbegroting. Tijdens de ondertekening zei korpschef Deelman: ,,Voor ons is Borne door de centrale ligging een zeer aantrekkelijke lokatie. Ik ben blij dat we nu in Borne ons arrestantencomplex kunnen bouwen''.

Met het nieuwe gebouw heeft de politie Twente straks veertig cellen en dertien verhoorkamers. Een van die kamers is geschikt voor audiovisuele registratie van het verhoor. Hiermee beschikt de politie over een veilig, eigentijds en centraal gelegen gebouw, dat tevens aan alle technische en wettelijke eisen voldoet. De verzorging, bewaking en beveiliging van arrestanten kan efficiënt en met de gewenste kwaliteit invulling krijgen. De kwaliteit van opsporing krijgt ook een impuls door de moderne en centrale faciliteiten voor het nemen van foto's, het afnemen van dna-monsters en de moderne verhoorruimten. Ook krijgt het gebouw faciliteiten voor advocaten en familie.

Het nieuwe arrestantencomplex is een gebouw waar arrestanten tijdelijk worden opgehouden wanneer ze langer dan 6 uur door de politie mogen worden vastgehouden. Deze arrestanten zijn verdachten die tegen hun wil voor maximaal 6 dagen in verzekering worden gesteld. Bij een langere duur worden arrestanten overgebracht naar een justitiële inrichting.

Wethouder Lansink Rotgerink benadrukte de goede samenwerking tussen Twickel, gemeente en politie en ziet de komst van het arrestantencomplex als positieve ontwikkeling. ,,Ik ben dan ook trots op de keuze van Politie Twente om Borne te kiezen als uitvalsbasis voor een deel van haar regionale activiteiten.''

Voorlichting
De gemeente en de politie zullen op 20 november een inloopbijeenkomst organiseren om alle betrokkenen en belanghebbenden zo goed mogelijk te informeren. De procedures om met de bouw te kunnen beginnen worden binnenkort gestart. De politie wil de bouw graag in februari 2009 starten. In de loop van 2010 zal het gebouw in gebruik worden genomen.


- - - - -

Noor voor de redactie

U bent van harte welkom op 20 november in het politietrainingscentrum aan de Hosbekkeweg in Borne om een nadere toelichting op de plannen te krijgen. U krijgt hiervoor op korte termijn een uitnodiging.

De bijgevoegde foto is vrij van rechten en mag door u worden gebruikt. Van links naar rechts: Rentmeester A.H. Schimmelpenninck van Twickel, Wethouder N.A.M. Lansink Rotgerink van Borne, korpschef P. Deelman van Politie Twente.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: . Jeffrey Brinkman, gemeente Borne, telefoon: 074 - 2658 778 of . Kadir Yildirim, politie Twente, telefoon: 053 - 4555623


---- --