Vereniging Eigen Huis

Waardebewustzijn terug bij eigenwoningbezitters

Afscheidsspeech directeur Collectief Ledenbelang Frank van Loon van Vereniging Eigen Huis

De financiële crisis heeft het vertrouwen van eigenwoningbezitters in de waarde van hun woning aangetast, maar ook hun waardebewustzijn en risicoperceptie teruggebracht. Daardoor gaat de consument beter letten op factoren die de waarde van een woning bepalen. Op middellange termijn is waardegroei van woningen in Nederland weer mogelijk door stijgende inkomens, erfenissen en liberalisering van de huurmarkt.

Dat zei scheidend directeur Collectief Ledenbelang Frank van Loon van Vereniging Eigen Huis 19 november tijdens zijn afscheidsspeech voor externe relaties in museum Valkhof in Nijmegen. Volgens Frank van Loon is een ontspannen woningmarkt mogelijk als de overheid werk maakt van een integrale woningmarktbenadering. In een markt waarin kwaliteit weer onderscheidend wordt, kan het aantal kooptransacties verdubbelen en kunnen mensen weer wooncarrières maken, aldus Frank van Loon.

âUitzicht op toekomstige waardegroei of minimaal waardebehoud zijn essentiële voorwaarden voor investeringsbereidheid van ontwikkelaars, beleggers, maar ook van eigenwoningbezitters. Een verstandige overheid blijft eigenwoningbezit bevorderen, maar wel slimmer en effectiever dan nu. Bezitsvorming via een eigen huis is niet alleen van waarde voor het individu, maar ook voor de samenleving als geheelâ, zei de scheidend directeur Collectief Ledenbelang van Vereniging Eigen Huis.

Volgens Frank van Loon heeft hebzucht in de Verenigde Staten geleid tot een financiële crisis met een ongekende waardedestructie tot gevolg. Ondanks het aangetaste vertrouwen in de woningmarkt is er geen reden voor paniek. Waar in de Verenigde Staten, Spanje en Engeland sprake is van extreme prijsdalingen, blijven de prijzen in ons land op redelijk niveau.

Toch is actief handelen van overheid en marktpartijen nodig om onnodige waardevernietiging te voorkomen. In de nieuwbouw lijkt er al sprake van een kopersstaking en ook in de bestaande bouw worden kopers schaarser, zei Frank van Loon.

Sinds zijn entree bij Vereniging Eigen Huis in 1977 zag hij het eigenwoningbezit in Nederland toenemen van 33% naar 56%. De gemiddelde prijs van een eigen huis steeg van ongeveer ⬠45.000,- naar ⬠245.000,-.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 20 november 2008