Ingezonden persbericht


Op 20 november kunnen bezoekers tijdens het Energy 4 Agro Event in Almkerk een bezoek brengen aan een demoveld met zo'n 2,5 hectare energiegewassen, zoals maïs en zonnebloemen als mengteelt, olifantengras (miscanthus) , wilgen, riet(gras), sorghum (Soedangras), bamboe, aardpeer en switch grass in twee variëteiten.

Het initiatief voor het aanleggen van de demovelden komt van Energie(k). Dit is een groep van vijf agrarisch ondernemers die in 2005 is opgericht. Doel is om in het Land van Heusden en Altena (de Noordwaard) duurzame energie te produceren, die op een verantwoorde en rendabele wijze tot stand is gekomen. Deze energie wordt opgewekt met behulp van grondstoffen uit de groene ruimte. Om te achterhalen welk gewas het grootste rendement oplevert, is het demoveld aangelegd in Giessen. De technische opzet van het demoveld is uitgevoerd door DLV Plant in overleg met Wageningen UR. Het uitgangsmateriaal voor het demoveld is geleverd door Agrifirm.

De verschillende gewassen vormen het uitgangspunt voor een maatschappelijke discussie rondom de mogelijkheid van groene energieproductie in natuurgebieden of laagwaardige landbouwgebieden, zoals in de nabije toekomst mogelijk de Noordwaard van de Biesbosch.

Bezoekers van het Energy 4 Agro Event, kunnen op 20 november o.a. een workshop van Agrifirm en Energiek bijwonen waarin een uitleg wordt gegeven over energiegewassen die geteeld (kunnen) worden in Nederland. Er komen teelttechnische en bedrijfseconomische aspecten aan bod. Verder staan vragen als "Wat is een energiegewas?", "Past energieteelt in gangbare akkerbouw-bouwplannen?" aan bod. De rondleiders op het demoveld in Giessen gaan verder in op teelttechnische zaken.

Het Energy 4 Agro Event vindt plaats op 20 november tussen 9.30 en 17.30 uur. Adres: Golfpark Almkreek, Hoekje 7b, Almkerk. Voor het volledige programma en aanmelding, ga naar www.energy4agro.nl.

DLV Plant is een toonaangevende en onafhankelijk advies - en onderzoekspartner voor de plantaardige sectoren . Haar activiteiten richten zich op advies, onderzoek, projecten zowel in Nederland als daarbuiten. Door continu vernieuwende en eigentijdse diensten en producten in de markt te zetten, creëert DLV Plant meerwaarde voor ondernemers. DLV Plant heeft 160 adviseurs, onderzoekers en projectleiders in dienst. Voor meer informatie, kijk op www.dlvplant.nl