Ingezonden persbericht


Amsterdam, 14 november 2008

Persbericht

Als we niet opletten is het internet straks alleen voor de elite!

Blijft kennis en informatie op het internet nog wel voor iedereen toegankelijk nu steeds meer community websites zich sluiten voor anonieme gebruikers? Hoe verraderlijk is de trend dat de online wereld zich steeds vaker 'achter gesloten muren' bevindt? Dit is een onderwerp op WALLED GARDEN, werkconferentie van Virtueel Platform op 20 en 21 november in Amsterdam. De conferentie zal gaan over identiteit, mobiele communities en netwerken in het post- Web 2.0 tijdperk.

De term WALLED GARDEN (ommuurde tuin) verwijst naar gesloten of exclusieve content en diensten voor gebruikers van het Internet. Het is een methode voor het exclusief maken of beveiligen van een informatiesysteem. Dit is in tegenstelling met de open source gedachte: dat het Internet, net als een bibliotheek, voor iedere consument toegankelijk moet zijn. Het internet bevat immers ons erfgoed?

Annet Dekker, programma manager van Virtueel Platform, zegt: "We zoeken op WALLED GARDEN naar nieuwe manieren van denken. Wellicht zijn gesloten netwerken onvermijdelijk, maar hoe kunnen we grip krijgen op het veranderingsproces? In hoeverre kunnen we een constructieve rol spelen bij het vormgeven van het toekomstige web?" WALLED GARDEN wil op de conferentie een eerste aanzet geven voor een publicatie die in maart 2009 zal verschijnen, en die beleidsmakers kunnen gebruiken bij de beoordeling van de ontwikkeling van nieuwe media en tools.

Meer informatie: www.virtueelplatform.nl/walledgarden