Ingezonden persbericht


Persbericht

20-22 november 2008
Filmhuis Cavia presenteert:

Turkish Trash Films!!

Donderdag, 20, vrijdag 21 en zaterdag 22 november, 20.30 uur Turkish Trash-weekend: Turkse B-films uit de jaren '60, '70 en '80

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw produceerde Turkije

ontelbare vreemde, goedkope en spannende B-films. Dracula, Tarzan en

Superman en Turkse helden als Tarkan en Kara Murat beleefden avonturen in Istanbul.

Filmhuis Cavia presenteert drie dagen vol vreemd Turkse Fruit! Genieten dus, van ondermeer de Turkse versie van Star Wars, de Turkse Rambo en de macabere Kilink in Instanbul. Ingeleid en van commentaar voorzien door filmfan Belit, filmjournalist Barend de Voogd en de Turkse filmkenner Gokay Gelgec. (Voor het volledige programma zien onderaan)

Het programma is Engelstalig, de films zijn zoveel mogelijk Engels ondertiteld.

Gokay Gelgec is voorzitter van de Cetic Inanc-fanclub, heeft twee documentaires gemaakt over diens films, en houdt verschillende blogs bij over Turkse fantastische film, te bereiken via: www.sinematik.blogspot.com Hij bezoekt ons vanuit Istanbul speciaal voor dit programma.

Filmfan Belit komt uit Istanbul, woont in Amsterdam en is al jaren een grote fan van Turkse fantastische film, waar ze mee is opgegroeid.

Filmjournalist Barend de Voogd schreef met hulp van Gokay Gelgec een aantal artikelen over Turkse trashfilms voor het horro/cult/SF/fantasy filmblad Schokkend Nieuws.

Tijdens het festival is Gokay Gelgec beschikbaar voor interviews. Barend de Voogd kan voordien achtergrondinformatie leveren.

Contact:
Filmhuis Cavia
Tav Pim van Galen
Van Hallstraat 52-I
1051 HH Amsterdam
Telefoon 020-681 1419
Email info@filmhuiscavia.nl
www.filmhuiscavia.nl

Barend de Voogd: 06-52020756

VOLLEDIGE PROGRAMMA

Donderdag 20 november

20.30 uur
Turkish Trashnight

Hilarisch introductieprogramma met uitleg en clips. Turkse horror, gemaskerde helden, cowboys, historische figuren en sciencefiction. English spoken. Door Barend and Belit.

21.30 uur
Hoofdfilm: Dünyayi Kurtaran Adam, aka The Man Who Saves The

World, ofwel de Turkse Star Wars.
(Turkije, Cetin Inanc, 1982, 91 min, engels ondertiteld)

'Niemand vroeg erna toen, en we hadden geen budget om het zelf te filmen.' In het interview dat Schokkend Nieuws met hem had wilde regisseur Çetin Inanç weinig kwijt over Dünyayi Kurtaran Adam. Onbekend is of George Lucas deze Turkse Star Wars ooit gezien heeft, maar feit is dat grote delen van de ruimtegevechten uit star wars: episode IV. A new hope in deze film zijn geplakt. Verkeerd geplakt, wel te verstaan, want er is iets danig misgegaan met het beeldformaat. Feit is ook, dit ter verdediging van Inanç, dat Dünyayi Kurtaran Adam zó krankjorum is, dat je nauwelijks nog van plagiaat kun spreken. Net als het schromelijk overschatte origineel opent de film met een héél lange uitleg. En ik garandeer u dat u er al na enkele minuten geen touw meer aan kunt vastknopen! Probeer dat dus ook maar niet, en geef u meteen over aan de twee 'strongest and greatest Turkish warriors' (supersterren Cüneyt Arkin en Aytekin Akkaya in karatevorm). Op een onherbergzame planeet nemen zij het op tegen de Turkse Darth Vader, levende skeletten, mummies en een afschuwelijke alien van roze pluche! Inanç beweerde in het interview trouwens ook dat de effecten er zo goedkoop uitzien omdat een storm alle sets in Istanbul had weggeblazen. Vermoedelijk zijn die sets uit dezelfde koortsachtige fantasie ontsproten als de bewering van deze lowbuget kunstenaar (in Peter Tombs Mondo Macabro) dat Dünyayi Kurtaran Adam eigenlijk een symbolische hervertelling is van de machtsstrijd tussen de Turkse maffia en de winkeliers in Istanbuls zakenwijk Beyoglu!

Vrijdag 21 november

20.30 uur
Documentaire: "Cetin Inac: Jet Director"

Documentaire gewijd aan de bekendste, snelste en meest productieve regisseur van Turkse actiefilms..Cetin Inanc maakte meer dan 130 films in minder dan 20 jaar. Al zijn films zitten vol trash elementen: mummies, haaien, zombies ... voor elk wat wils. Gepresenteerd door Gokay Gelgec, voorzitter van de Cetin Inanc-fanclub Istanbul

21.00 uur
Documentaire: 'Vigilante'

Documentaire over Turkse wraakfilms Aansluitend Q&A met de maker van beide documentaires, Gokay Gelgec, voorzitter van de Cetin Inanc fanclub.

22 u Hoofdfilm: Vahsi kan(Wild Blood)
(Turkije, Cetin Inanc, 1983, 90 min, engels ondertiteld)

Dit Turkse 'meesterwerk' van Cetin Inanc, staat beter bekend als de Turkse Rambo, Hoewel zelfs de soundtrack is gejat, heeft de film drie dingen voor op het origineel: een krachtig besnorde motorbende, een schurk zonder armen en onze held heeft, net als Tarzan destijds, in deze versie een vriendinnetje: Rambo-Jane! Kortom: een remake met non-stop actiescènes. Vahsi Kan heeft het allemaal: opvallende camerastandpunten, groteske dialogen over wraak en recht, kostuums die ook bij de Flintstones niet zouden misstaan en natuurlijk de karatetrappen van hoofdrolspeler Cuneyt Arkin. De acteur was de onbetwiste koning van de Turkse B-film. Hij werd beroemd als de historische held Malkocolgu, maar kroop net zo makkelijk in de huid van Dirty Harry of Rocky Balboa. Met Inanç maakte Arkin ook de Turkse Star Wars, eveneens op het festival te zien. Vanavond is het tijd voor Riza, de Turkse Rambo, die het binnen vijf minuten al aan de stok heeft met.. een horde zombies ?!

Zaterdag 22 november

20.30 uur
Documentaire: Fantastik Turk Sinemasi (Turkish Fantastic Cinema) (Turkije, Mesut Kara, TV documentaire, 60 min, engels ondertiteld)

Documentaire over het Griekse productiehuis Onar films, distributeur van fantastische films waaronder de beroemde 'Killink' reeks.

21.45 uur
Hoofdfilm: KILINK ISTANBUL'DA
(Turkije, Yilmaz Atadeniz, 1967, 70 min, engels ondertiteld)

Geïnspireerd door de gewaagde fotoromanreeks Satanik, schoot regisseur Yilmaz Atadeniz in 1967 Kilink Istanbul'da. De superschurk uit de titel, uitgedost met skelettenpak en doodskop, draaide schaars geklede vrouwen aan het rad en oogstte daarmee onmiddellijk succes in Turkije. Datzelfde jaar (!) maakte Atadeniz dus nog drie (!) vervolgen, waarin Kilink onder meer het monster van Frankenstein ontmoette en Mandrake the Magician. Collega's Aram Gülyüz en Remzi Jöntürk produceerden in datzelfde jaar ook nog een vrouwelijke Kilink (Disi Killing) en een westernversie (Cango korkusuz adam - ölüm süvarisi) waarin de antiheld niemand minder tegen het lijf liep dan spaghetticowboy Django! Vijf films in een jaar, en nóg hadden de Turken er geen genoeg van. Er zouden nog zeven Kilink-films volgen. Atadeniz stond slechts aan het begin van een lange B-filmcarrière die tot 2002 voortduurde. Veel van zijn oude films zijn in de loop der tijd vernietigd, dus het is op zich al een wonder dat u Kilink Istanbul'da in Cavia kunt bekijken. Kilink Istanbul'da komt tegenwoordig in bekrast zwart-wit tot u, maar dat doet eigenlijk niks af aan de magische, surrealistische sfeer. Destijds was het natuurlijk vooral ook een heel gewaagd en spannend avontuur in de stijl van de Amerikaanse jaren veertig serials. Deel daarom onze ontroering wanneer de jongeman in de werkkamer van de professor opeens zijn levensechte masker afrukt en Kilink zijn doodskop onthult. Volg zijn confrontatie met Superman om een bijzonder elixer. En geniet van die macabere liefdesscène tussen de karkasman en de hoogblonde (?) en voor die tijd zeer schaars geklede Turkse schone.

---- --