Ingezonden persbericht


Bericht voor de pers

Dag van de Rechten van het Kind in Museum Volkenkunde

Om aandacht voor de Dag van de Rechten van het Kind te vragen heeft een aantal leden van De Derde Kamer besloten een achttal groepen 8 van basisscholen uit de Katwijk, Voorhout en Oegstgeest op 20 november in Museum Volkenkunde in Leiden uit te nodigen.

De onderstaande hulporganisaties zullen op speelse wijze aan de kinderen leren hoe het is om kind te zijn in een ontwikkelingsland. Ook zullen die organisaties tonen hoe zij in ontwikkelingslanden actief zijn.

De organisaties zijn:


. Be More (www.be-more.nl)
Be More zet zich in voor mensen in ontwikkelingslanden die wel wat hulp kunnen gebruiken. Omdat ze arm zijn. Of ziek. Of hun ouders verloren hebben. Of niet naar school kunnen. Of...
. Edukans (www.edukans.nl)
Ieder kind heeft recht op onderwijs. Toch gaan wereldwijd 80 miljoen kinderen niet naar school. Daar moet iets aan gebeuren. Edukans gelooft in scholing als de meest duurzame vorm van ontwikkeling.
. Right to Play (www.righttoplay.nl)
Right To Play is een humanitaire organisatie (ngo) die ernaar streeft alle kinderen ter wereld te laten sporten en spelen.
. Warchild (www.warchild.nl)
Warchild investeert in het psychosociaal welzijn van kinderen die slachtoffer zijn van gewapende conflicten.
. Wereldkinderen (www.wereldkinderen.nl)
Wereldkinderen ondersteunt projecten waarmee kinderen zonder thuis kunnen opgroeien in een gezin of gezinsvervangende situatie in het eigen land.

Naast deze informatie hebben de kinderen de mogelijkheid mee te werken aan een "schilderij" van 30 x ca. 1 meter waarop zij door middel van tekeningen, slogans, verhaaltjes, gedichten kunnen aangeven hoe zij denken over hulp aan kinderen in ontwikkelingslanden.

Uiteraard krijgen de kinderen ook een rondleiding door het museum en kunnen zij in kleinere groepen djembé les krijgen.

Omdat HTM gratis een viertal bussen beschikbaar heeft gesteld zullen de leerlingen en begeleiders 's ochtends van school worden opgehaald en 's middags weer teruggebracht. Museum Volkenkunde werkt geheel belangeloos mee aan deze activiteit en Meesterbakker van Maanen heeft toegezegd te zullen zorgen voor broodjes en krentenbollen. Er is een team van Derde Kamerleden die zal zorgen dat die broodjes ook nog worden gesmeerd en belegd, zodat de leerlingen en begeleiders zich de gehele dag als een heuse gast kunnen voelen.

Wat is de Dag van de Rechten van het Kind?
Om de rechten van kinderen beter te kunnen beschermen, hebben de Verenigde Naties en UNICEF op 20 november 1989 het Verdrag voor de Rechten van het Kind aangenomen. Inmiddels is het verdrag door 191 van de 193 landen op de wereld ondertekend. De landen verplichten zich hiermee tot het beschermen van de rechten van kinderen in hun land. Ze moeten kinderen ook de kans geven om mee te denken en te praten over dingen die voor hen van belang zijn. Ieder land moet elke vijf jaar rapport uitbrengen aan een speciale commissie in Genève. UNICEF heeft een belangrijke taak bij het toezicht op de naleving van het verdrag.

20 November is sinds 1989 de Dag van de Rechten van het Kind. Het officiële Verdrag voor de Rechten van het Kind bestaat uit vierenvijftig artikelen, waarvan de belangrijkste zijn:
. Alle rechten gelden voor alle kinderen over de hele wereld
. Het recht op een naam en een nationaliteit
. Het recht op bescherming tegen kinderarbeid
. Het recht om je mening te geven en informatie te verzamelen
. Het recht om op te groeien bij familie

. Het recht op een veilig en gezond leven

. Het recht op bijzondere zorg voor gehandicapte kinderen
. Het recht op onderwijs

. Het recht op bescherming tegen mishandeling en geweld
. Het recht op spel en ontspanning

Wat is De Derde Kamer?

De Derde Kamer is een parlement waar 120 Nederlanders en 30 mensen uit ontwikkelingslanden aan meedoen. Zij hebben een uitgesproken mening over internationale samenwerking. Samen bedenken ze moties om het beleid voor internationale samenwerking te verbeteren en debatteren ze met politici uit de Tweede Kamer. Ook spreken ze in hun eigen stad of dorp met bewoners over hun moties en hun ervaringen in De Derde Kamer en geven ze interviews aan de regionale en lokale pers.

De dertig leden uit ontwikkelingslanden zijn volwaardige leden van De Derde Kamer. Ook functioneren ze als adviseur en klankbord voor de Nederlandse leden. Zo toetst De Derde Kamer haar ideeën aan wat mensen uit ontwikkelingslanden zelf belangrijk vinden. In september 2008, december 2008 en mei 2009 zijn de buitenlandse leden aanwezig bij de bijeenkomsten van De Derde Kamer.

Verdere informatie kunt u krijgen bij:

Fred J. La Lau
Nachtegaallaan 37
2224 JC Katwijk ZH

Tel.: 071 - 4077715
Mob.: 06 - 53263056
E-mail: f.lalau@casema.nl

Over De Derde Kamer kunt u eveneens informatie krijgen bij: De Derde Kamer
p/a NCDO
Postbus 94020
1090 GA Amsterdam
Tel.: 020 - 5688744
www.dederdekamer.org
www.ncdo.nl

Steenstraat 1, Leiden
Tel.: 071 - 5168 800
www.volkenkunde.nl
info@volkenkunde.nl
Het museum is op 20 november
geopend van 10 - 17 uur.
Het museum in op loopafstand van
station Leiden-Centraal


---- --