Ingezonden persbericht

Zanger Youssou Ndour gast bij IDFA

De Senegalese zanger Youssou Ndour is als speciale gast aanwezig tijdens het aankomende IDFA, dat op 20 november opent in Tuschinski in Amsterdam. Aanleiding van zijn bezoek is de film Youssou Ndour: I Bring What I Love van Elizabeth Chai Vasarhelyi . De film is opgenomen in het competitieprogramma First Appearance. Aansluitend op de filmvertoning treedt Ndour op met zijn band.

De film Youssou Ndour: I Bring What I Love gaat over de totstandkoming van de cd Egypt waarop hij zingt over zijn liefde voor de islam. Het album kwam in 2004 uit, op een moment dat de islam in de Westerse wereld in een slecht daglicht stond. In Senegal werd de zanger juist bekritiseerd omdat hij niet religieus genoeg zou zijn en volgens conservatieve geestelijken was het album heiligschennis. Met Ndour als gids laat de film zien uit welke spirituele en muzikale bronnen Egypt ontstond en wat de zanger nou echt aan zijn publiek probeerde over te brengen.

IDFA vertoont de documentaire van Elizabeth Chai Vasarhelyi eenmalig op zondag 23 november in Pathé Tuschinski Amsterdam om 15.15 uur. Aansluitend aan de vertoning treedt Ndour met zijn band op. Zondagavond zijn de regisseur en Youssou Ndour te gast in de dagelijkse talkshow in Escape, van 19.30 tot 20.30 uur, om over de documentaire te praten.

De film wordt 15 januari door Cinemien in de landelijke theaters uitgebracht.

Het concert van Youssou Ndour tijdens IDFA is tot stand gekomen met steun van/wordt mogelijk gemaakt door Stichting Doen .