Nobelprijswinnaars belichten Noodzaak Onderwijs in Conflictgebieden

20/11/2008 00:02

Save The Children Nederland

20 november 2008. Vandaag doen bijna dertig winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede een dringende oproep om kwaliteitsonderwijs en vrede te bewerkstelligen in conflictgebieden. Het is de eerste keer dat Nobelprijswinnaars voor de Vrede, onder wie President Jimmy Carter, de Dalai Lama en Aung San Suu Kyi uit Birma, als één groep optreden en hun stem laten horen.

In een gezamenlijke brief aan de wereldleiders, die op initiatief van Save the Children is geschreven en is ondertekend door 27 Nobelprijswinnaars, zeggen zij: "Oorlogen worden gevoerd en conflicten worden uitgevochten door volwassenen. Maar iedere volwassene is eens kind geweest en is gevormd door ervaringen en door wat het heeft geleerd in zijn of haar jeugd. De kern hiervan ligt bij het onderwijs. Maar als meer dan 70 miljoen kinderen niet eens de kans hebben om naar school te gaan en meer dan de helft van deze kinderen in gebieden woont die geteisterd worden door een gewapend conflict - wat leren deze kinderen dan?" Ook aan Minister-president Balkenende werd de brief gestuurd.

Met deze brief ondersteunen de Nobelprijswinnaars voor de Vrede de wereldwijde campagne 'Rewrite the Future' van Save the Children, die zich richt op kinderen die leven in kwetsbare, door conflicten geteisterde staten en roepen zij op om meer gelden vrij te maken voor onderwijs, zodat vrede en stabiliteit herwonnen kunnen worden. Hun oproep tot actie komt op de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind, waarop herdacht wordt dat in 1989 door de Verenigde Naties het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind gesloten werd.

De vroegere Amerikaanse President Jimmy Carter, die de prijs won voor zijn jarenlange , onvermoeibare pogingen om vreedzame oplossingen te zoeken voor internationale conflicten, heeft gezegd: "Ik heb gezien hoe heilzaam onderwijs kan zijn bij het bevorderen van vrede. Het zou een misser zijn de invloed die kinderen kunnen hebben bij het vormen van meningen en besluiten van volwassenen te onderschatten".

Holke Wierema, directeur van Save the Children in Nederland, is verheugd over de steun van de Nobelprijswinnaars. "Het laat zien dat onderwijs een belangrijke voorwaarde is voor vrede in landen als Afghanistan en Soedan en motiveert ons door te gaan met onze inspanningen om goed basisonderwijs voor kinderen in conflictgebieden toegankelijk te maken."

Tot de personen die de brief ondertekend hebben behoren o.a. Jimmy Carter, Kim Dae-Jung, Frederik W. de Klerk, Zijne Heiligheid de Dalai Lama and Aung San Suu Kyi. Samen vertegenwoordigen zij zeventien landen en zijn ze betrokken geweest bij het oplossen van vijftien conflicten. Organisaties die de brief ondersteunen zijn UNICEF, de ILO, het Internationale Atoom Energie Agentschap en het Internationale Bureau voor de Vrede, waarvan de oprichters in 1910 de Nobelprijs voor de Vrede hebben gewonnen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

http://www.savethechildren.nl