Enquête : Werknemers verzetten zich niet tegen controle bij afwezigheid wegens ziekte

20/11/2008 11:00

GROUPE DE SERVICES HDP

Absenteïsme kost ondernemingen handenvol geld. Een medische controle is een veel gebruikt instrument om werkverzuim te reduceren. Er heerst echter in heel wat bedrijven een vrij negatieve perceptie rond de medische controle. Experts wijten dit aan het gebrek aan omkadering waardoor dit instrument niet optimaal wordt aangewend. Medconsult, de medische controledienst van de HDP-AristA groep, heeft een enquête uitgevoerd bij werknemers, werkgevers en controleartsen.

De enquête werd in september online uitgevoerd bij 760 werkgevers, 634 werknemers en een honderdtal controleartsen. Het begrip 'werkgever' behelst in dit geval de zaakvoerder, maar ook de HR-managers en de medewerkers van HR die de medische controles aanvragen en opvolgen.

Medewerkers zijn niet tegen controle

Sommige bedrijven deinzen ervoor terug om controles uit te voeren bij afwezigheden wegens ziekte uit angst voor de reactie van de werknemers. De enquête toont nochtans aan dat medewerkers heel goed beseffen dat hun werkgever afwezigheden wegens ziekte kan controleren. 81% van de ondervraagde werknemers vindt het normaal dat dit soort controle wordt uitgevoerd. In de ondernemingen waar niet wordt gecontroleerd, zegt 91% van de werknemers het helemaal of gedeeltelijk ermee eens te zijn dat de werkgever een controle instelt.

De werkgevers: controle is niet enkel voorbehouden voor grote ondernemingen

50% van de ondervraagde werkgevers doet beroep op een medische controle. Deze groep vertegenwoordigt zowel grote als kleine ondernemingen uit allerlei sectoren. Op welke criteria baseren de werkgevers zich om controles uit te voeren? 43% doet dit in functie van de werknemer en 20% in functie van het aantal dagen afwezigheid. Twee werkgevers op drie passen altijd of vaak een sanctie toe in geval van ongewettigde afwezigheid van de werknemer.

Drie kwart van de ondervraagde werkgevers bewaakt het absenteïsmepercentage in hun onderneming. Maar slechts 61% van hen zegt een echt beleid te voeren op dat vlak.

Deze enquête bevestigt tevens dat het afschrikkend effect toeneemt wanneer de werkgever een beleid invoert om het absenteïsme aan te pakken, met inbegrip van medische controles.

Ongeveer driekwart van de werkgevers geeft toe dat medische controles niet volstaan om het fenomeen aan te pakken. Bijna 60% van hen analyseert ook de oorzaken van de afwezigheden, voor de invoering van acties om het absenteïsme te verminderen. Idealiter maakt elk instrument dat wordt geïmplementeerd, deel uit van een algemeen beleid voor het beheer van absenteïsme, waarmee afwezigheden kunnen worden teruggedrongen.

Controlearts: een beroep dat niet altijd evident is

Volgens de ondervraagde controleartsen wordt hun rol vrij goed begrepen door de werknemers.

Hun beroep is echter niet altijd gemakkelijk. Bij een controle heeft bijna 45% al eens te maken gehad met verbale agressie en 40% met fysieke agressie. Eén arts op twee heeft al eens moeten afzien van een controle, omdat hij bedreigd werd door een werknemer of zijn entourage.

De volledige resultaten van de enquête zijn beschikbaar op www.medconsut.be/enquete

Over Medconsult

Medconsult is opericht in 1992 en voert meer dan 20 000 controle per jaar uit over gans België.

Medconsult maakt deel uit van de HDP-AristA-groep die aan meer dan 27.000 werkgevers, die in totaal 375.000 werknemers tewerkstellen, diensten aan inzake sociaal secretariaat en personeelsbeleid, uitzendarbeid, kinderbijslagen, preventie en bescherming op het werk, medische controle, preventieve geneeskunde en medische expertise, sociale verzekeringen voor zelfstandigen en administratieve formaliteiten bij het opstarten of de ontwikkeling van hun onderneming, en de organisatie van opleidingen en seminaries biedt.

Voor gedetailleerde informatie bezoek de website www.hdp-arista.be of www.medconsult.be

Contact

Delphine Motte

Communication consultant

T 0475 37 32 55

E-mail : delphine.motte@hdp.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel