Gemeente Boxtel

Raadswerk

In Raadswerk besteden we elke week aandacht aan de Boxtelse gemeenteraad. U leest wat er voor de commissies en raad op de agenda staat of u krijgt een verslag van werkbezoeken of andere bijeenkomsten. Ook besteden we aandacht aan de besluiten van de gemeenteraad.

Link:
http://www.boxtel.nl/nieuws.php

Mijn Wijk

"Altijd overleggen en goed luisteren"

Wat zijn de favoriete plekken van de Boxtelse raadsleden in hun wijk? Elke twee weken vertelt een gemeenteraadslid over zijn of haar wijk. Waarom is het er prettig wonen en wat zou er verbeterd kunnen worden? En natuurlijk: wat doet de gemeenteraad hieraan? Deze week: Wim van der Zanden.

Wim van der Zanden, gemeenteraadslid voor Balans, woont aan Nergena in het noordwestelijk buitengebied van Boxtel.

De onvermijdelijke vraag: Wat is uw favoriete plek?

"Laat ik eerst beginnen met de opmerking dat heel Boxtel mijn wijk is. 'Mijn wijk' klinkt te beperkt voor mij. De foto is gemaakt aan de Kapelweg, bij een slechte berm, op een slechte weg, met uitzicht op de boomteelt. De reden dat ik deze plek gekozen heb, is dat ik wil laten zien dat het hier niet veilig fietsen is. Verderop komen kinderen op weg naar de Angelaschool ook nog de dubbele overweg tegen. Een aantal ouders uit West wilde een busje aanschaffen om hun kinderen naar de basisschool te laten brengen en vroeg daar bij de gemeente subsidie voor. Iedereen in de commissie was enthousiast over dit plan. Maar bij stemming in de gemeenteraad was er geen meerderheid meer!"

En waarom staat er boomteelt op de foto?

"Boomkwekers, maar ook andere bedrijven in het buitengebied, hebben last van het bestemmingsplan. In dit gebied mogen ze de grond maar tot een diepte van 30 centimeter bewerken, omdat zich daaronder archeologische vondsten kunnen bevinden. De ZLTO en de boomkwekers hebben een contra-expertise door een archeoloog laten uitvoeren. Die archeoloog stelt dat de feitelijke onderbouwing van die 30 centimeter ontbreekt, omdat de dikte van de beschermende laag niet bepaald is. Het bestemmingsplan had gemaakt moeten worden op basis van deze feiten, en niet op basis van ideologie.

Het buitengebied is hier mooi doordat de mensen het zelf zo mooi hebben gemaakt. Je kunt het best de mensen zelf initiatief laten nemen. De gemeente dient te faciliteren, en niet te blokkeren. Bovendien dient de gemeente de burgers serieus te nemen en niet zonder overleg met grondeigenaren vergunningen voor poelen en dergelijke aan te vragen, zoals bij de Ecologische Verbindingszone Sparrenrijk-Kampina is gebeurd. Je moet goed luisteren naar de mensen, dan ontstaat er draagvlak. Altijd eerst overleggen en geen overvaltactiek."

Hoe kijkt u aan tegen de verstening van Boxtel?

"We moeten opletten dat we in Boxtel niet voor leegstand gaan bouwen. Bovendien moeten we in Oost uitkijken dat het groen niet te veel in de verdrukking komt. Straks heb je Princenlant en uitbreiding Oosterhof, inclusief extra parkeerplaatsen. Het gebied Hobbendonkseweg, Hendrik Verheeslaan en Beneluxlaan is nu al groen, maar dat moet nog verder versterkt worden. Door middel van een vijver en sport- en speelplaatsen."

Hebt u de oplossing voor het drukke verkeer in Boxtel?

"Een volledige randweg voor alle verkeer. Je zou ook een weg kunnen aanleggen waar nu het Duits Lijntje ligt: minder verkeer over de Schijndelseweg en Noord-Zuid as én je komt meteen uit bij de A2. Bovendien is de Keulsebaan dan ook meteen verdubbeld. En dan de Robert Schumanlaan doortrekken tot de Liempdseweg als extra ontsluiting voor Oost."

Wat was voor u de reden om u verkiesbaar te stellen in de gemeenteraad?

?Verantwoordelijkheidsgevoel. Het is te gemakkelijk om te zeggen dat iets niet goed is. Ik ben er dan voor om je schouders eronder te zetten en met frisse ideeën te komen. Als je respect toont, en op basis van gezond verstand en argumenten tot besluitvorming komt, dan kom je een heel eind!"

Geen gemeenteraad op dinsdag 25 november

De raadsvergadering van dinsdag 25 november vervalt. Het raadsvoorstel over de Verordening Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gemeente Boxtel 2009, waarover de commissie Maatschappelijke Zaken in haar vergadering advies heeft uitgebracht, wordt behandeld in de raadsvergadering van dinsdag 16 december 2008.

Hoorzitting over het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan

De afgelopen weken heeft u in Brabants Centrum al verschillende keren iets kunnen lezen over de plannen van het College van B? voor verbeteringen in het Boxtels verkeer. Aan de uiteindelijke beslissing van de raad hierover gaat een heel proces vooraf. Op maandag 18 november hield de commissie Ruimtelijke Zaken in een extra vergadering een ?hoorzitting? over het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan, het GVVP. De hoorzitting is een van de gelegenheden waarbij burgers hun mening kunnen geven over nieuw beleid van de gemeente.

Het College van B & W heeft enkele maanden terug een concept Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan voor Boxtel uitgebracht. Het concept-GVVP heeft vervolgens 6 weken ter inzage gelegen. Als een document ter inzage ligt betekent dat dat het document in de leeskamer van het gemeentehuis en in de bibliotheek ligt en op internet staat. Zodat iedereen in Boxtel het kan lezen en zijn of haar zienswijze op het plan kenbaar kan maken. Inwoners van Boxtel kunnen dat doen door een brief te schrijven naar het College van B & W waarin zij aangeven op welke onderdelen zij het niet eens zijn met het plan en waarom niet. Het College stuurt iedereen, die zijn of haar zienswijze kenbaar heeft gemaakt, een antwoord, en deze antwoorden worden ook openbaar gemaakt.

De commissie die uiteindelijk de gemeenteraad moet adviseren over het plan, wil daar de mening van burgers zo goed mogelijk bij betrekken. Daarom organiseert zij een hoorzitting waarin degenen die een zienswijze hebben ingediend, nog eens precies kunnen vertellen wat zij graag anders zouden willen zien en waarom. De politieke partijen kunnen deze meningen dan meenemen in de discussie.

In december staat het GVVP op de agenda van de commissie en de raad. Wilt u de zienswijzen en het antwoord daarop van het College van B? lezen, dan kunt u kijken op http://www.boxtel.nl/commissievergadering_rz_17-11-08.php . De stukken liggen ook ter inzage in de leeskamer van het gemeentehuis en in de bibliotheek.

20-11-2008

Gemeente Boxtel

0411 - 655 911

gemeente@boxtel.nl