Bekende Brusselaars stellen 'eigen' Moleskine voor

20/11/2008 20:30

FIELD COMMUNICATION

20-11-2008 - 20.30 , Boekenwinkel Filigranes - BRUSSEL

In aanwezigheid van pers en deelnemers zijn zopas de drie Moleskine notitieboekjes onthuld die de afgelopen drie maanden zijn opgesmukt door tal van bekende Brusselaars. Nadat filmmaker Julien Vrebos en schrijver Geert Van Istendael hadden voorgelezen uit eigen werk, kon het publiek de boekjes bezichtigen. Kijklustigen kunnen de komende maanden terecht in vier Brusselse boekenwinkels om te bladeren door de creaties van schoon Brussels volk. Op het einde van de rit worden de exclusieve items geveild voor het goede doel.

! NOOT AAN DE REDACTIE: vanaf 21.00 staan foto's van het event op http://www.fileserver-urban-communication.be/Track_The_Moleskine/images-event

Brussel heeft sinds kort haar eigen Moleskine City Notebook. Onze hoofdstad treedt daarmee in de voetsporen van wereldsteden als New York, Parijs en Londen. Brepols, de Belgische distributeur van Moleskine, maakte van deze lancering gebruik om Brussel en haar creatief talent op de kaart te zetten. Vijfentwintig bekende Brusselse artiesten engageerden zich tot het artistiek aankleden van drie verschillende Moleskines. Onder invloed van al deze creatieve geesten en handen werden de fraaie notitieboekjes omgetoverd tot heuse kunstwerkjes.

Omdat de legendarische Moleskine het boekje is dat in talloze bekende binnenzakken - van Hemingway tot Chatwin en Picasso - de wereld afreisde, verdient deze eerste Brusselse versie een cliënteel op maat van onze hoofdstad. Vijfentwintig Brusselse artiesten tekenden de afgelopen weken hun creatieve ideeën en impressies op in drie Moleskines die circuleerden in het "creatieve milieu". Uiteindelijk worden de boekjes geveild voor het goede doel.

Voor elk wat wils

Omdat elke bekende Brusselaar zijn eigen "taal" kiest om zijn creatieve ideeën en impressies van onze hoofdstad weer te geven, circuleerden de voorbije maanden drie variaties van de Moleskine. Het gelijnd exemplaar was voorbehouden voor de deelnemers die liefhebber zijn van het geschreven woord (auteurs en dichters). Het Sketchboek werd onder handen genomen door de deelnemers die meer vertrouwd zijn met potlood of penseel en hun gedachten en ideeën liever uitdrukken aan de hand van tekeningen en schetsen. De City Notebook werd op zijn beurt verdeeld onder de deelnemers die zich onderscheiden door hun specifieke kennis van Brussel (op muzikaal, culinair of cultureel vlak).

Ruled Notebook

Grijze eminenties en jong talent schreven samen een gelijnde Moleskine vol. Gedichten, poëzie, proza, korte essays, verhalen, - Kortom, deze Moleskine is een prachtig overzicht geworden van wat schrijvend Brussel de dag van vandaag te bieden heeft. Literaire medemensen Geert Van Istendael, Yves Petry en Saskia De Coster behoeven geen introductie. En ook dichters Herman Van Rompuy en Hendrik Carette zijn allerminst onbekenden. Met Laurence Vielle, Pietro Pizzuti, Virginie Thirion en Jean-Marie Piemme is ook de theatersector goed vertegenwoordigd.

Sketchbook

Ook de Sketchbook werd in een uniek kleedje gestoken door heel wat schoon volk. Ontwerpers Kaat Tilley en Edouard Vermeulen behoren al jaren tot de wereldtop binnen hun vakgebied. Tekenaars-cartoonisten Leo Timmers, Marc Daniëls en Judith Van Istendael zijn in het wereldje absolute toppers. Hun tekeningen zullen bij menig liefhebber een belletje doen rinkelen. Ook beeldende kunstenares Greet Billet en architect Christophe Washer leverden hun artistieke bijdrage.

City Notebook

De nieuwe City Notebook Bruxelles op zijn beurt, vertoefde een tijdje in de handen van vooraanstaande Brusselaars uit de culturele sector. Filmmaker Julien Vrebos, fotograaf Johan Jacobs en muzikant Johan Verminnen, stuk voor stuk echte 'ketjes', gaven op geheel eigen wijze hun visie op onze hoofdstad weer. Burgemeester Freddy Thielemans, Brusselkenner Freddi Smekens, Paul Dujardin van BOZAR en muzikant Jeroen Camerlynck geven ons een inkijk in 'hun' Brussel. Tot slot zorgden culinaire duizendpoot Dirk De Prins en Lionel Rigolet, kok van Comme Chez Soi, voor de Bourgondische toets.

De expositie

De buitenwereld kon de artistieke route van deze drie Moleskines reeds volgen op de website www.trackthemoleskine.be. Telkens wanneer een Moleskine van eigenaar veranderde, werd een korte reportage gemaakt over de inhoud van het boekje op dat moment. Deze filmpjes kan u op de site bekijken. Vanaf 21 november kan u het eindresultaat echter ook met uw eigen ogen bewonderen. De drie Moleskines vertrekken dan namelijk op tournee doorheen Brussel. Tot en met 13 januari kan iedereen de unieke exemplaren bezichtigen in de volgende Brusselse boekenwinkels.

1. vr 21/11 tem do 04/12: Filigranes, Avenues des Arts 39, 1040 Brussel

2. do 04/12 tem ma 15/12: Nias, Chaussée de Charleroi 4 - 1060 Brussel

3. ma 15/12 tem di 30/12: Sterling Books, Wolvengracht 38 - 1000 Brussel

4. di 30/12 tem di 13/01 Passa Porta Bookshop, Dansaertstraat 46 - 1000 Brussel

Indien u graag bladert door de schrijfsels van o.a. Geert Van Istendael en Saskia De Coster, de creaties van modeontwerpers als Kaat Tilley en Eduard Vermeulen, de recepten en keukentips van Dirk De Prins en Comme Chez Soi-chef Lionel Rigolet, de Brusseltips van echte "ketjes" zoals burgemeester Freddy Thielemans, Julien Vrebos en Johan Verminnen, dan mag u deze kans niet missen.

Indien u graag één of meerdere unieke Moleskines wil bemachtigen, dan kan dit. Deze drie "collector's items" worden namelijk begin februari te koop aangeboden op de veilingsite eBay. De hoogste bieders mogen zich na afloop van de "veiling" de nieuwe eigenaars noemen van een exclusieve Moleskine. De opbrengst van deze veiling gaat naar het goede doel: vzw Vrienden van het Huizeke, een buurthuis in de Marollen, dat een ontmoetingsplaats wenst te zijn voor mensen met een laag inkomen.

Voor meer informatie :

UrbanCommunication

Sint-Annadreef 68b

1020 Brussel

Elke Van Rompuy

elke@urbancommunication.be

+32 (0) 494 24 84 67

Dymph Wortelboer

dymph@urbancommunication.be

+32 (0) 476 34 57 81

Brepols NV

Kris Zels

Tieblokkenlaan 2

2300 Turnhout

+32 (0) 14 40 25 80

kris.zels@brepols.com

De geschiedenis van een legendarische notebook

Moleskine is het alom gekende boekje dat reeds twee eeuwen gebruikt wordt door Europese artiesten en denkers. Het handige zakformaat maakte van Moleskine een trouwe reisgenoot van onder andere Picasso, Hemingway, Van Gogh en Chatwin. Vele schetsen, ideeën, notities en verhalen zijn in de loop der geschiedenis neergepend in een Moleskine alvorens ze uitgroeiden tot wereldberoemde meesterwerken.

In 1986 stierf Moleskine een stille dood toen het laatste Franse familiebedrijfje dat de notebooks maakte definitief haar deuren dicht deed. "Le vrai Moleskine n'est plus" waren de woorden van de eigenaar van het winkeltje in de Parijse Rue de l'Ancienne Comédie, waar de Engelse schrijver Bruce Chatwin zijn laatste voorraad Moleskines insloeg alvorens koers te zetten naar Australië. Chatwin was enorm verknocht aan zijn Moleskines. Hij had er zelfs een heus inwijdingsritueel voor. Hij nummerde alle pagina's met de hand en ieder boekje had minimaal twee adressen in minimaal twee landen. In geval van verlies loofde hij een fikse beloning uit voor het terugbezorgen van zijn Moleskine. "Mijn paspoort verliezen, daar werd ik niet ongerust van. Mijn notitieboekje verliezen was een catastrofe."

In 1998 blies een Milanese uitgever Moleskine nieuw leven in. Tien jaar later, anno 2008, is Moleskine weer helemaal terug van weggeweest. In het tijdperk van snelle informatie-uitwisseling, laptops en digitale agenda's, is het verlangen naar de integriteit van een persoonlijk notitieboekje sterker dan ooit tevoren. De soberheid en rust van een Moleskine maken opnieuw indruk op tal van creatieven en artiesten.

City Notebook

Met de City Notebook Bruxelles wordt het legendarische notitieboekje uw persoonlijke gids door de stad, met witte pagina's voor notities en gedachten en een stadsplan dat u altijd bij de hand heeft. De City Notebook wordt de eerste stadsgids die u zelf schrijft. U kan uw persoonlijke stadsplan creëren of interessante adressen en favoriete bestemmingen verzamelen.

"For every traveller who has any taste of his own, the only useful guidebook will be the one which he himself has written." Aldous Huxley

De Moleskine City Notebook Bruxelles is te vinden in de betere boekhandel en papeterie.

De consumentenadviesprijs voor dit fraaie boekje is 15,5 euro.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel