Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 10 november 2008

De wereld van transformaties, nieuw boek van Erik Vos Theater Instituut Nederland publiceert onmiskenbaar vervolg op De hele wereld is toneel

Op vrijdag 21 november aanstaande presenteert Theater Instituut Nederland (TIN) in coproductie met ANDO Den Haag het nieuwe boek De wereld van transformaties van regisseur en toneelleider Erik Vos in het Appeltheater te Scheveningen. Beschreef Vos in zijn magnum opus uit 2005 De hele wereld is toneel glashelder de ontwikkeling van zijn improvisatiemethode, in zijn nieuwe boek gaat hij een stap verder. Vos gaat dieper in op de werking van deze methode in de praktijk van het lesgeven en maakt de werking van inspiratiebronnen aan de lezer duidelijk door de beeldende beschrijving van een aantal werksessies met zijn studenten van de toneelacademies te Maastricht en Amsterdam. Daarmee geeft hij als een van de weinige theatermakers een fascinerend kijkje in de keuken van het heilige repetitielokaal. Dit levert verhalen op die intens, magisch en vaak zelfs ronduit ontroerend zijn.

Erik Vos (1929) ­ theaterdocent, regisseur, medeoprichter en gedurende bijna dertig jaar artistiek leider van Toneelgroep de Appel ­ studeerde in 1955 als eerste af aan de regieopleiding van de Amsterdamse Toneelschool. Zijn kennismaking met het theater had echter al lang daarvoor aanvang genomen, toen hij langdurig in de leer was bij mimemeester Etienne Decroux in Parijs. De combinatie van zijn opleidingen, de ervaringen in de theaterpraktijk en zijn specifieke benadering van acteurs, inspireerde Vos tot een uitzonderlijke manier van werken. Dat zijn werkwijze heeft geleid tot unieke theaterproducties in binnen- en buitenland staat buiten kijf. Hij is daarmee ongetwijfeld een van de hoofdrolspelers in het Nederlandse theaterlandschap van na de Tweede Wereldoorlog.

De wereld van transformaties omvat 216 pagina's en is rijkelijk geïllustreerd. De prijs is 36,50 en het is te koop in de boekhandel of te bestellen via www.tin.nl. ISBN 978-90-70892-91-3

Theater Instituut Nederland is het kennis- en informatiecentrum van het Nederlandse theater. Een levende historische collectie en een uitgebreide documentatie van het hedendaagse theater vormen de basis van tal van activiteiten om de kennis van en het debat over de Nederlandse theatercultuur te bevorderen. Dit gebeurt met het oog op de toekomst van het theater en met aandacht voor de wisselwerking tussen theater en maatschappij.

EINDE PERSBERICHT