Rechtbank Zutphen


Puttense zaak voortgezet op 21 november

Zutphen, 3 september 2008 - Dinsdag 2 september was de eerste pro-formazitting in de Puttense zaak. Besloten is de zaak voort te zetten op 21 november. Tot die tijd blijft de verdachte in voorarrest.

Regiezitting 21 november
In overleg met de officier van justitie en de raadsman (advocaat) besloot de rechtbank de volgende zitting op 21 november te houden. Dit wordt een regiezitting waarin nadere afspraken worden gemaakt over de verdere behandeling van de zaak.

Verlenging hechtenis
Verder werd een aantal verzoeken gedaan aan de rechtbank, zowel door het Openbaar Ministerie (OM) als de raadsman. Het OM verzocht tot aanhouding van de zaak in kader van het onderzoek, de verlenging van de hechtenis van de verdachte en de mogelijkheid om nog een getuige te horen bij de rechter-commissaris. De rechtbank wees al deze verzoeken toe.

Verzoeken raadsman
De raadsman deed het verzoek om alle letterlijke uitwerkingen van de verhoren van de verdachte en kopieën van de beeld- en geluidsopnamen van deze verhoren te krijgen. De rechtbank wees deze twee verzoeken af. De rechter oordeelde dat de raadsman hier op dit moment nog geen aanspraak op kan maken.

Wél dient de officier van justitie de raadsman in de gelegenheid te stellen om kennis te nemen van deze opnamen, bij voorkeur op een plaats die voor de raadsman gemakkelijk bereikbaar is, zoals het kantoor van het Openbaar Ministerie te Utrecht of in een politiebureau in die stad.

Tenlastelegging
De verdachte zelf was niet aanwezig. Ook werd de zaak niet inhoudelijk behandeld. Het was de eerste keer dat het Openbaar Ministerie haar (nog voorlopige) tenlastelegging voordroeg: Zij verdenkt de verdachte van gekwalificeerde doodslag (zie eindnoot 1) en verkrachting (zie eindnoot 2) van Christel Ambrosius.

Bij de regiezitting van 21 november openbaart het OM haar definitieve tenlastelegging.

Rechtszaak
De verdachte is op 20 mei 2008 aangehouden. Hij wordt verdacht van de verkrachting en moord op Christel Ambrosius in 1994. De destijds
23-jarige vrouw werd op zondag 9 januari 1994 levenloos aangetroffen in de woning van haar oma in Putten. Ze bleek te zijn verkracht en op gewelddadige wijze om het leven te zijn gebracht.

Meer informatie
Bekijk het dossier voor meer informatie over de Puttense zaak.

(1) Doodslag, gekwalificeerd - Doodslag om, vooraf of tijdens het plegen van een ander strafbaar feit, het plegen van dat feit te vergemakkelijken. Of doodslag na het plegen van een ander strafbaar feit, om het bewijs van dat strafbare feit te verbergen. Kan maximaal bestraft worden met levenslange gevangenisstraf of een tijdelijke gevangenisstraf van dertig jaar.

(2)Verkrachting - Door geweld, bedreiging iemand dwingen tot het ondergaan van handelingen die bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam. Maximale straf: twaalf jaar gevangenisstraf

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 3 september 2008 Naar boven