Publieksdebat 21 nov. 08 voor actieve 50-plussers en jongeren

30/09/2008 16:47

Europees Parlement Den Haag

Rondje Europa:

een reisje langs de Rijn versus de bus naar Salou

Uitnodiging interactief publieksdebat

21 november 2008 voor actieve 50-plussers èn jongeren

Een ieder heeft zijn eigen ervaringen met Europa. De jongeren zoeken hun vertier in

de drukke badplaatsen langs de Europese kusten. De ouderen trekken erop uit voor een stedentrip, een wandeltocht in de Alpen, vissen aan een van de mooie meren of maken wellicht het beroemde reisje langs de Rijn. Europa biedt voor ieder wat wils, in ieder geval op reisgebied.

Maar hoe zit het in Europa met wonen, werken, onderwijs, beleid, saamhorigheid, betrokkenheid bij de maatschappij en bijvoorbeeld de migranten? Wat weten wij van deze onderwerpen en hoe zijn de ervaringen? Wat zouden wij willen in de toekomst?

Ouderen hebben successen en teleurstellingen van de Europese eenwording meegemaakt. Jongeren hebben hun eigen visie op de (internationale) toekomst. Met een groeiende Europese Unie en de Europese Verkiezingen op 4 juni 2009 in het vooruitzicht is het, voor àlle generaties, belangrijk hun stem te laten horen en aandacht te besteden aan diverse maatschappelijke thema's.

Daarom organiseert het Nederlands Debat Instituut, in opdracht van Europees Parlement Bureau Nederland, op 21 november 2008 een interactief publieksdebat. Met de ervaring van de senioren en wat jeugdig elan willen wij er een interessante en vooral ook gezellige avond van maken.

Waar normaliter het publiek passief luistert en de prominenten hun verhitte discussies voeren, staat bij dit debat het publiek "op het podium". Prominenten, onder wie Europarlementariërs Emine Bozkurt, en Erik Meijer debatteren met verschillende maatschappelijke- en ouderenorganisaties, maar vooral met het aanwezige publiek. Ouderen en jongeren, worden op een interactieve manier betrokken bij elkaar en bij Europa.

Aan bod komen onderwerpen als: de verworvenheden van 50 jaar Europees Parlement,

de verwachtingen van Europa in de toekomst,

de betrokkenheid en saamhorigheid van verschillende generaties en de multiculturele samenleving en oudere migranten. Thema's zijn bijvoorbeeld mobiliteit (de mogelijkheid om in andere Europese landen te wonen en werken) en pensioenrechten (bij een aantal jaren werken in - of emigreren naar het buitenland).

Van het publiek wordt geenszins verwacht dat zij Europa-experts zijn of kennis hebben van debatteren; een eigen mening is meer dan voldoende. Debatteren is voor een ieder leuk èn leerzaam. De prominenten leiden de stellingen in, lichten vanuit hun expertise een en ander toe en voeden de aanwezige deelnemers met informatie.

Het debat duurt ongeveer twee uur en heeft naast

het informatieve - en interactieve karakter ook een spelelement. Degene die uiteindelijk als 'beste debater' gekozen wordt door het panel, wint een Nintendo DS Lite met het spel Braintrainer.

Wanneer: Vrijdag 21 november 2008

(ter informatie: dit debat was gepland op 1 oktober en is verzet naar 21 november)

Programma: 19.15 - 19.45 uur Inloop met koffie / thee

20.00 - 22.00 uur Interactief publieksdebat

22.00 - 22.30 uur Borrel

Waar: Tumult Debatcentrum

Domplein 5

Utrecht

www.tumultdebat.nl

Organisatie: Nederlands Debat Instituut i.o.v. / i.s.m. Bureau Europees Parlement

Toegang: GRATIS

aanmelding via email (peek@debatinstituut.nl) of telefoon (035 - 625 20 50) is gewenst