financiering voor tropische bossen Innovatieve financiering voor tropische bossen 21 nov 2008 09:15 - 21 nov 2008 16:30

Locatie: Burger's Zoo, Arnhem

Organisatie: Vereniging Tropische Bossen (VTB) Website: http://www.tropischebossen.nl/

VTB-studiedag 2008

Innovatieve financiering voor tropische bossen, âInstrumenten voor duurzaam beheerâ

De laatste paar jaar hebben steeds meer bedrijven en overheden aandacht geschonken aan financieringsinstrumenten voor het duurzaam beheer en behoud van tropisch bos. Op zowel lokaal, nationaal als mondiaal niveau zijn op dit vlak vele initiatieven gaande om de financiële basis voor bosbeheer en behoud te verbreden en zo een tegenwicht te bieden voor de grootschalige boskap in tropische landen.

Zo wordt er op mondiaal niveau momenteel gewerkt aan het mechanisme 'Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation' (REDD). Er is een toenemende aandacht voor methoden om gebruikers te laten betalen voor de "ecosysteemdiensten", de zogenaamde Payments for Environmental Services (PES). Ook lanceert de private sector steeds meer innovatieve instrumenten om meer geld aan te trekken voor investering in duurzaam beheer en behoud van tropisch bos.

Het doel van de VTB studiedag 2008 is, aan de hand van drie financieringsvormen: REDD, PES en private investeringen, meer inzicht te krijgen in de aard, werking en reikwijdte van dergelijke instrumenten en welke voorwaarden nodig zijn voor hun effectief functioneren
Op de studiedag worden de drie financieringsvormen tijdens korte lezingen geïntroduceerd. Vervolgens ingegaan wordt er ingegaan op het spanningsveld tussen sociaal-economische motieven en het doel van duurzaam beheer en behoud van tropisch bos. Daarna worden bij drie aparte tafels per mechanisme een aantal relevante stellingen besproken. De dag zal worden afgesloten met een inhoudelijke discussie.

Om deze verschillende onderdelen te begeleiden zijn onder meer onderzoekers, beleidsmakers, natuurbeschermers en financiële specialisten aangetrokken, wat de mogelijkheid biedt om vanuit verschillende gezichtspunten inzicht te krijgen.

Contact
Meer informatie
Ir. Ron Lamain
ir.r.lamain@gmail.com

dr. Eric Arets
Eric.Arets@wur.nl
» meer Contact