RVD/KH: Prins van Oranje bij Nederlandse afsluiting Jaar van Sanitatie

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje woont als voorzitter van de United Nations Secretary-General's Advisory Board on Water and Sanitation (UNSGAB) op vrijdagmiddag 21 november in het Koninklijke Instituut voor de Tropen te Amsterdam de Nederlandse afsluiting bij van het International Year of Sanitation.

Tijdens de bijeenkomst, die wordt georganiseerd door het International Water and Sanitation Centre (IRC), het Netherlands Water Partnership (NWP) en Simavi, zal het International Year of Sanitation feestelijk worden afgesloten. Ook wordt vooruit gekeken worden naar toekomstige inspanningen op het gebied van sanitatie.

De Verenigde Naties hebben het jaar 2008 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Sanitatie, omdat wereldwijd veertig procent van de wereldbevolking (2,6 miljard mensen) gebrek heeft aan sanitaire voorzieningen, zoals een eenvoudig toilet. Daarnaast hebben nog eens minder dan een miljard mensen geen toegang tot schoon drinkwater.

De gezondheid, de waardigheid en de ontwikkeling van mensen komen door het gebrek aan schoon drinkwater en goede sanitatie sterk in het geding. Dagelijks sterven er wereldwijd meer dan 5000 kinderen aan diarree door gebrek aan zulke voorzieningen. Vrouwen en kinderen kunnen vaak niet werken of naar school omdat er geen toilet is, of omdat ze uren moeten lopen om schoon drinkwater te halen. Het millenniumdoel van de VN is dat in 2015 het aantal mensen dat niet over deze basisvoorzieningen beschikt gehalveerd is.

UNSGAB, waar de Prins voorzitter van is, heeft tot taak het millenniumdoel voor water en sanitatie te bevorderen, onder meer door vergroting van de bewustwording van de problematiek en door mobilisering van financiële middelen en capaciteit.

Noot voor redacties (