Presentatie eerste boek over kredietcrisis bij De Nederlandsche Bank

10/11/2008 17:32

Eerste boek over kredietcrisis wordt bij De Nederlandsche Bank gepresenteerd

Trendwatcher Adjiedj Bakas presenteert op vrijdag 21 november zijn nieuwste boek The Future of Finance. President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Het boek verschijnt in 40 landen en in meerdere talen. Aan dit boek werkten tientallen prominenten uit de (inter)nationale financiële wereld mee, zoals Wim Kok, Gerrit Zalm en Joop Wijn. Dit is wereldwijd het eerste boek over de kredietcrisis, die Bakas al een jaar geleden zag aankomen.

Bakas plaatst deze vijfde diepe financiële crisis in tweehonderd jaar in dit boek historisch perspectief. "We kunnen veel leren van de vorige vier keer. Die lessen zijn verwerkt in dit boek. Daarmee kom je voorbij de waan van de dag." Hij hekelt het publiek aan de schandpaal nagelen van iedere bankier. "Niet meer dan 0,03% van hen heeft zich misdragen." Ook hekelt hij het leedvermaak in veel media over de Amerikaanse schuldenlast. "Nederland heeft per hoofd van de bevolking een hogere schuld dan Amerika. We mogen dus best een toontje lager zingen."

Bakas voorspelt dat deze crisis maximaal twee jaar zal duren, en dat daarna een economische bloeiperiode start. "In die tijd zullen genetica, bio- en nanotechnologie, vergroening en de nieuwe energie-economie de wereld ingrijpend veranderen". De huidige crisisperiode moeten bedrijven volgens hem gebruiken om zichzelf klaar te stomen voor deze nieuwe tijd. Daarbij is en blijft de financiële branche van groot belang, want money makes the world go around.

Bakas relativeert de crisis op de Beurzen. "Een groot deel van de economie is niet eens vertegenwoordigd op de Beurzen. Uiteindelijk zullen veel grotere bedrijven straks anders geordend in kleine units verder gaan. Dat past bij de nieuwe tijd."

Ook bepleit Bakas een spirituele herbronning in de branche. "Ethiek, normen en waarden worden weer belangrijker dan ooit". Hij waarschuwt voor overspannen verwachtingen over staatsinterventies. "Op middellange termijn gaat dat niet werken."

Bakas voorspelt een ingrijpende herbronning in de financiële branche, een terugkeer naar de "mercator sapiens" oftewel de "wijze koopman" die al in 1639 door Kasper van Baerle werd beschreven. Ook ziet hij een verdere schaalvergroting ontstaan, met zelfs fusies tussen pensioenfondsen, zorgverzekeraars en woningbouwcorporaties, die dan samen de financiering van de vergrijzing gaan aanpakken. "Mensen zonder eigen woning hebben straks een rampzalige pensioenpositie." Bakas verwacht dat technologisering oprukt en dat creditcards straks in de mobiele telefoon geïntegreerd zullen zijn, evenals je elektronische patiëntendossier. "Privacy verdwijnt volledig."

Bakas verwacht dat contant geld steeds minder belangrijk wordt. "De enorme aantrekkingskracht van de financiële branche blijft. Nieuwe spelers zullen zich op deze markten storten. Aegon verkoopt in Japan al pensioenen via de Sony Playstation. Google heeft nu een bankvergunning. Virgin Airlines en Easyjet bieden al financiële diensten aan. Deze trend zal doorzetten."

Bakas is Nederlands bekendste trendwatcher. Hij schreef eerder bestsellers als Megatrends Nederland en vorig jaar nog Leven zonder Olie.

Zijn co-auteur voor dit boek is marketeer Roger Peverelli. Voor de nieuwe Amerikaanse president Obama, aan wiens adviseurs het boek ook wordt toegezonden, heeft Bakas enkele adviezen geformuleerd. "Hij moet enerzijds een reïncarnatie van zijn verre voorganger Roosevelt worden. Anderzijds moet hij de innovatieve kracht van Amerikanen enorm gaan stimuleren".

Bestellen:
The future of finance
The future of finance
Adjiedj Bakas & Roger Peverlli