Rijksuniversiteit Groningen

Control of pentacene thin film growth by supersonic molecular beam deposition

Datum: 21 november 2008

Promotie: Y. Wu, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Control of pentacene thin film growth by supersonic molecular beam deposition

Promotor(s): mw.prof.dr. P. Rudolf

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Nieuwe techniek voor ultradunne pentaceenlagen

Veel mensen associioren plastic met tuinmeubels, speelgoed of afvoerleidingen. Tegenwoordig zijn er echter kunststof materialen met zodanig goede elektronische en optische eigenschappen, dat met recht verwacht kan worden, dat ze toepasbaar zullen zijn in slimme elektronische voorwerpen, zoals identificatiebadges, programmeerbare creditcards en platte beeldschermen. Organische moleculen met gekoppelde verbindingen hebben een groot potentieel voor dergelijke toepassingen. Het zijn materialen met een hoge mechanische flexibiliteit, die licht van gewicht zijn, goed combineerbaar met biomaterialen en direct verwerkbaar in apparatuur. Eigenschappen die de materialen veelbelovend maken voor de productie van vouwbare en draagbare elektronische kunststof voorwerpen. Van deze materialen wordt pentaceen, een organische halfgeleider, algemeen erkend als het prototype voor onderzoek naar de elektronfysica van devices en naar de groei van kristallijne organische dunne lagen.

In zijn proefschrift presenteert Yu Wu een aantal fundamentele studies naar de groei van dunne lagen pentaceen op siliciumoxide met het doel het groeimechanisme te begrijpen door middel van oppervlaktestructuur-analyse. Nieuw in het onderzoek is de techniek voor de groei van de organische dunne laag. Er werd gebruikt gemaakt van supersonische moleculaire bundel depositie. Met behulp van de kinetische energie van de botsende moleculen kan die goed gecontroleerd worden uitgevoerd. Wu slaagde er in om zo ultradunne pentaceenlagen van hoge kwaliteit te maken met grote enkelkristallijne korrels. Hij toonde aan dat deze lagen heel geschikt zijn voor toepassingen op het gebied van veld-effect transistoren.

Yu Wu (China, 1971) studeerde technische natuurkunde aan de City University of Hongkong. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials van de RUG.